Premierul, AROGANT in Parlament: „Astea sunt smecherii”. A fost aplaudat calduros

news

Plenul Camerei Deputatilor dezbate si voteaza marti solicitarea procurorului general referitoare la formularea cererii de urmarire penala fata de Victor Ponta.

Premierul a fost indelung aplaudat. El a sustinut din nu ca acuzatiile la adresa sa au motivatie politica.

„Cred ca astazi, in fata dvs., trebuie dezbatute de Parlamentul Romaniei, doua situatii extrem de importante. In primul rand, dvs. trebuie sa decideti daca tot ceea ce tine de decizii politice pot fi cenzurate de alta putere constitutionala. In concret, numirea unui ministru. Colegii liberali au votat ca Dan Sova sa fie ministru si le multumesc.

In al doilea rand, un guvern al Romaniei, al oricarei tari democratice, este investit si demis prin proceduri constitutionale. Eu am devenit prim-ministru cu o motiune de cenzura impotriva guvernului Ungureanu, nu prin dosar penal impotriva lui Ungureanu, dupa care am devenit prim-ministru prin votul parlamnetului. Sa decideti daca pastram acest sistem.

Votul popular nu a legitimat o alta putere.

Lucrurile sunt foarte simple, va rog sa va pronuntati. CCR a spus foarte clar ca trebuie sa adoptati o hotarare. Inteleg ca nu se mai vrea. Va rog sa adoptati o hotarare, e un gen de smecherie de Transalpina. Domnul Arpad v-a explicat.

Va rog frumos sa nu votati politic, ci sa votati ca cetateni”, a declarat Victor Ponta in fata deputatilor.

Zgonea spunea ca desi pana acum se supunea la vot cererea procurorului general, in urma deciziei CCR in cazul Sova de la Senat trebuie votat proiectul de hotarare, prin aceeasi procedura cu vot cu bile. Ludovic Orban s-a opus vehement: „Nu faceti de ras Romania”, a strigat Orban de la tribuna.

Luni dupa-amiaza, prim-ministrul a fost audiat pe aceasta tema in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. La final, Ponta a precizat ca le-a transmis colegilor juristi ca deciziile politice nu pot sa fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale.

Comisia juridica a intocmit raport de respingere a cererii procurorului general privind urmarirea penala a lui Victor Ponta. Impotriva inceperii urmaririi penale au fost 18 voturi. „Pentru” au votat 7 deputati si a fost inregistrata o abtinere.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a apreciat ca „nu este nimic surprinzator” in modul in care au votat membrii Comisiei juridice si a aratat ca seful Guvernului „foloseste absolut orice parghie sa se mentina in scaun”, mentioneaza Agerpres.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca, in unanimitate, colegii sai din Comitetul Executiv National al PSD si liderii coalitiei au decis ca vor sa mearga mai departe si sa continue guvernarea.

Victor Ponta este urmarit penal de procurorii anticoruptie in dosarul Turceni — Rovinari pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani, in calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”).

Faptele retinute de anchetatori ar avea legatura cu faptul ca Ponta ar fi beneficiat de o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA „Sova si Asociatii” de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, desi nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare dintre cele doua case de avocatura.

In acelasi dosar, procurorii sustin ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale). Faptele ar avea legatura cu functia de prim-ministru.

Conform DNA, el este acuzat ca l-a desemnat pe Dan Sova ca ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine si ministru al Transporturilor, in conditiile in care premierul ar fi beneficiat in trecut de foloase din partea acestuia si de dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism.

Pentru aceste din urma trei acuzatii de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputatilor pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Victor Ponta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: