Ponta si Firea sunt campioni pe Facebook. Studiu surprinzator privind impactul mesajelor postate de politicieni

politica

Fostul premier Victor Ponta este politicianul roman cu cele mai multe aprecieri si reactii la postarile sale pe Facebook, potrivit unui studiu transmis AGERPRES de OpenLab (Laboratorul de analiza a Datelor din Surse Deschise si Big Data al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB Cluj), iar in cazul partidelor prima pozitie este ocupata de PNL.

Gabriel Badescu, membru in Consiliul stiintific al Open Lab, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ca Victor Ponta este urmat de Gabriela Firea si de presedintele Klaus Iohannis.

‘Analiza interactiunii de pe paginile de Facebook ale partidelor politice indica cateva rasturnari de clasament in cazul paginilor liderilor politici. Astfel, fostul premier PSD Victor Ponta este politicianul cu cele mai multe reactii (aprecieri) la adresa postarilor sale, urmat de primarul PSD al Bucurestiului si de presedintele Klaus Iohannis. In acelasi timp, se observa ca o formatiune nou infiintata, Partidul Romania Unita (PRU), si respectiv presedintele ei, Bogdan Diaconu, se situeaza pe aceeasi a patra pozitie in ierarhiile de ?like’-uri sau reactii’, a mentionat Gabriel Badescu.

Potrivit raportului, in cazul partidelor PNL este pe primul loc in ceea ce priveste reactiile pe Facebook.

‘Datele indica un volum ridicat de interactiune cu continutul paginilor actorilor principali de pe scena politica. Astfel, Partidul National Liberal (PNL) a atras cel mai important numar de reactii (?like’-uri), in acest caz aprecieri ale continutului de pe pagina sa de Facebook si respectiv de ?share’-uri, adica de diseminari ale continutului si comentarii. PNL este urmat descrescator de alte partide politice parlamentare. Este notabil faptul ca Partidul Social Democrat (PSD), care este detinatorul numarului cel mai mare de fotolii in Parlament, a atras un numar substantial mai mic de ?like’-uri decat PNL in perioada studiata. Acest fapt indica un nivel de activitate mai redus al electoratului PSD pe Facebook, urmare a unui profil demografic mai larg decat in cazul PNL’, spune Gabriel Badescu.

Raportul remarca si ca liderii politici au atras mult mai multe like-uri sau reactii si share-uri decat partidele pe care le conduc, aspect care ‘pare sa sustina o alta ipoteza des intalnita in stiintele politice, conform careia politica devine tot mai mult o confruntare intre personalitati si mai putin intre idei si platforme politice’.

Cercetarea OpenLab a analizat datele de pe paginile de Facebook ale principalelor partide si ale politicienilor din Romania in intervalul 1 ianuarie 2016 — 31 octombrie 2016 si cuprinde 13.072 de postari pe pagini publice de Facebook si 868.872 de comentarii aferente acestor postari.

Potrivit raportului OpenLab, concluzia generala e ca in politica romaneasca mediile sociale de comunicare au un rol substantial si in continua crestere, cu un potential exploatat intr-o masura limitata de catre principalii actori politici.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: