Popularitatea SUA scade la nivel mondial, sustine un nou studiu. China si Rusia castiga in special in regiunile sarace

externe

sua

Popularitatea Americii ca putere globala scade la nivel mondial, in special in tarile cu majoritate musulmana, potrivit Indicele de perceptie a democratiei pentru 2024, publicat miercuri, relateaza Politico.

Analizand reactiile a aproximativ 63.000 de respondenti din 53 de tari, indicele rezuma atitudinile fata de democratie, geopolitica si actorii de putere la nivel mondial.

Reputatia internationala a Americii a fost lovita de la inceputul anului 2023, in special in tarile musulmane, unde sprijinul neclintit al Washingtonului pentru Israel in razboiul sau din Gaza s-a dovedit a provocat dezbinari.

Acum, Europa se alatura tendintei. „Pentru prima data de la inceputul administratiei Biden, multe tari din Europa de Vest au revenit la perceptiile nete negative fata de SUA. Aceasta crestere si declin, de la atitudini negative la atitudini pozitive [si] inapoi la atitudini negative, este deosebit de grava in Germania, Austria, Irlanda, Belgia si Elvetia”, a declarat Frederick DeVeaux, cercetator senior pentru compania de sondaje Latana care a compilat indexul.

Intre timp, perceptiile pozitive ale Chinei in Asia, Africa de Nord, Orientul Mijlociu si America Latina continua sa creasca, aducand perceptia globala despre Beijing la un nivel net pozitiv, in ciuda scepticismului european continuu.

Rusia, care se lupta cu perceptiile covarsitor negative de pe tot globul in urma invaziei Ucrainei de catre presedintele Vladimir Putin, pare sa fie, de asemenea, pe calea reabilitarii imaginii in majoritatea regiunilor chestionate, cu exceptia Europei.

Popularitatea slaba a Americii, combinata cu clasamentul imbunatatit al Rusiei si Chinei, inseamna ca acestea din urma sunt acum privite la fel de pozitiv ca si SUA in majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Asia.

Mai mult decat un simplu concurs de popularitate globala, atitudinile exprimate in index pot afecta capacitatea guvernelor de a descuraja sau de a reactiona la agresiunea puterilor globale. In Germania, de exemplu, nemultumirea interna legata de cresterea preturilor la energie a alimentat protestele si opozitia fata de plafonarea exporturilor de petrol rusesc dupa atacul Moscovei din februarie 2022 asupra Ucrainei.

O alta ruptura intre nordul si sudul global apare atunci cand respondentii la sondaj au fost intrebati daca cred ca tara lor ar trebui sa intrerupa legaturile economice cu Rusia din cauza invaziei sale a Ucrainei si daca ar trebui sa faca acelasi lucru daca China invadeaza Taiwan.

Atitudinile par sa se fi inmuiat, judecand dupa o comparatie a rezultatelor din 2022 si 2024. In sondajul anterior, mai multi respondenti au sustinut taierea legaturilor economice cu Rusia decat s-au opus acesteia.

In plus, cu cateva exceptii, atitudinea majoritar favorabila taierii legaturilor economice s-a micsorat in cele mai multe tari.

In timp ce SUA ramane, in general, cu imaginea cea mai buna, incep sa apara fisuri in randul tarilor aliate din Europa de Vest, in timp ce Rusia si China castiga popularitate in alte regiuni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: