externe

Populatia Chinei a ajuns la 1,41 miliarde. A crescut cu 72 de milioane de locuitori fata de 2010

Populatia Chinei a ajuns anul trecut la 1,41 miliarde de locuitori, a anuntat marti cea mai populata tara din lume, prezentand rezultatele recensamantului sau decenal, relateaza AFP si dpa, citate de Agerpres.

Comparativ cu precedentul recensamant realizat in 2010, populatia Chinei a crescut cu 72 de milioane de locuitori, o crestere cu 5,38% in 10 ani, a declarat Biroul National de Statistica (BNS).

Publicarea rezultatelor acestui recensamant, asteptata la inceputul lunii aprilie, a fost amanata cu cateva saptamani, alimentand ideea ca cifrele ar putea fi deranjante pentru regimul comunist, noteaza AFP.

La sfarsitul lunii aprilie, guvernul de la Beijing a negat informatiile aparute in presa care sustineau ca China era pe punctul de a anunta primul sau declin al populatiei de la marea foamete de la sfarsitul anilor 1950, care a provocat moartea a zeci de milioane de persoane.

Pana in prezent, China a prevazut o curba de crestere a populatiei care va atinge un maxim in 2027, cand India o va devansa, devenind cea mai populata tara din lume. Populatia chineza va incepe apoi sa scada, ajungand la 1,32 miliarde de locuitori in 2050.

Recensamantul decenal s-a incheiat in decembrie anul trecut si a fost realizat cu ajutorul a 7 milioane de voluntari care au mers din usa in usa in toata tara.

Prin urmare, rezultatele sale sunt considerate mai fiabile decat anchetele demografice anuale, care se bazeaza pe estimari.

Din 2017, rata natalitatii a scazut constant in China, in pofida relaxarii anul precedent a politicii „copilului unic”, permitand nasterea unui al doilea copil.

Rata natalitatii a scazut in 2019 la 10,48 la 1.000 de locuitori, cel mai scazut nivel de la fondarea Chinei comuniste in 1949.

Exista numeroase motive pentru scaderea ratei natalitatii: o scadere a numarului de casatorii, costul locuintelor si al educatiei, faptul ca femeile amana nasterea unui copil punand inainte cariera.

Demografii au avertizat China impotriva unei evolutii in stil japonez sau sud-coreean, cu o populatie in scadere si un numar mare de oameni in varsta in raport cu cei tineri si activi pe piata muncii.

In martie, Parlamentul chinez a adoptat un plan pentru cresterea treptata a varstei de pensionare in urmatorii cinci ani, spre dezaprobarea unei mari parti a opiniei publice.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

4 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

8 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

8 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

8 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

9 ore ago