politica

Iohannis i-a cerut lui Biden cresterea prezentei militare a SUA in Romania: „Actiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt ingrijoratoare”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca situatia de securitate de la Marea Neagra este ingrijoratoare, motiv pentru care NATO trebuie sa continue sa isi intareasca postura de descurajare si aparare, in special pe Flancul Estic, in mod unitar si coerent.

„Am subliniat, in schimbul de opinii cu omologii mei, faptul ca actiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt ingrijoratoare si contribuie la mentinerea unui accentuat climat de insecuritate. Situatia ingrijoratoare de securitate din Marea Neagra – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit ca trebuie sa ne mentinem vigilenta.

Asadar, NATO trebuie sa continue sa isi intareasca postura de descurajare si aparare, in special pe Flancul Estic, in mod unitar si coerent, de la Marea Baltica la Marea Neagra. De aceea, am pledat – inclusiv in discutia cu presedintele Biden – pentru o crestere a prezentei militare aliate, inclusiv a SUA, in Romania si in sudul Flancului Estic”, a spus seful statului in declaratia comuna cu omologul polonez, Andrzej Duda, la finalul Summitului B9.

El a aratat ca presedintele SUA, Joe Biden, s-a referit in interventia sa la importanta unei Aliante mai puternice si relevante global si la importanta speciala a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii il sustin extrem de puternic.

„Impartasesc ce a spus presedintele Biden legat de necesitatea intaririi cooperarii transatlantice: Parteneriatul transatlantic acopera Europa si se intinde nu doar peste Ocean, ci merge pana la Marea Baltica si Marea Neagra, acesta fiind cheia de bolta a tot ceea ce am realizat in secolul XX si pana acum”, a afirmat Iohannis.

De asemenea, el a subliniat necesitatea ca statele NATO sa ramana angajate fata de partenerii din Vecinatatea Estica, pentru consolidarea capacitatilor de aparare si sporirea rezilientei lor in fata provocarilor multiple cu care se confrunta.

Seful statului a mentionat ca in cadrul Summitului B9 a avut loc un schimb substantial de evaluari privind subiectele actuale de pe agenda NATO si contributiile in perspectiva Summitului Aliantei din iunie.

„Acest Summit va fi un moment important de reconfirmare a unitatii si solidaritatii aliate. De asemenea, vor fi adoptate decizii importante privind procesul de reflectie NATO 2030 si actualizarea Conceptului Strategic al NATO”, a mai spus Iohannis, citat de Agerpres.

El a evidentiat leadership-ul secretarului general al NATO in ceea ce priveste coordonarea procesului NATO 2030, aratand ca acest proces va oferi viziunea strategica pentru Alianta in urmatorul deceniu si va permite consolidarea rolului si posturii NATO pe cateva coordonate majore.

„In primul rand, este vorba despre consolidarea Aliantei in plan politic. Am subliniat, in acest sens, rolul NATO ca forum esential de consultare intre membrii sai si utilitatea asigurarii unui dialog aliat consolidat pe teme de securitate si aparare. Alianta trebuie sa isi consolideze si postura militara – o adaptare dinamica pentru asigurarea unui raspuns eficient si calibrat la provocarile actuale de securitate. In acelasi timp, dialogul si cooperarea cu partenerii nostri, in primul rand Uniunea Europeana, dar si statele care impartasesc valorile democratice euro-atlantice, sunt fundamentale pentru abordarea globala a NATO”, a mai aratat Iohannis.

Seful statului a subliniat ca prioritatea continua sa o reprezinte partenerii din Vecinatatea Estica si din Balcanii de Vest.

„Am accentuat importanta unitatii aliate si a relatiei transatlantice solide, principii-cheie pentru ca NATO sa actioneze eficient impotriva provocarilor de securitate cu care se confrunta. Unitatea si solidaritatea aliate nu sunt concepte fara continut. Ele sunt fundamentul NATO, pentru ca nici SUA, nici Europa nu pot fi sigure una fara cealalta. Rezilienta strategica ramane esentiala pentru gestionarea eficienta a mediului actual de securitate, asa cum am invatat si in contextul pandemiei de COVID-19. Trebuie sa sporim eforturile de consolidare a rezilientei atat pentru noi, cat si pentru partenerii nostri”, a afirmat el, amintind ca Romania a infiintat si actionat pentru operationalizarea la Bucuresti a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta.

La Summitul B9 au participat prin videoconferinta presedintele SUA, Joe Biden, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si ceilalti sefi de state din Formatul Bucuresti – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Ungaria.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Popularitatea SUA scade la nivel mondial, sustine un nou studiu. China si Rusia castiga in special in regiunile sarace

Popularitatea Americii ca putere globala scade la nivel mondial, in special in tarile cu majoritate…

31 de minute ago

Teodosie, trimis in judecata de DNA. Alaturi de arhiepiscop va fi in sala de judecata si consilierul acestuia, Ilie Petre

Procurorii DNA Constanta au dispus, miercuri, trimiterea in judecata a lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.…

2 ore ago

Presshub: Fosti judecatori „apolitici”, candidati pe liste de partid

Fosti judecatori „apolitici”, candidati pe liste de partid. Printre acestia se numara fosta presedinta a…

13 minute ago

Rares Bogdan: „Candidatul nostru la Presedintie se numeste Nicolae Ciuca, generalul Nicolae Ciuca. Este obligat prin statutul partidului sa candideze”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a afirmat miecuri ca Nicolae Ciuca este candidatul partidului la presedintie,…

3 ore ago

Romania, pe locul 89 in topul celor mai atragatoare tari pentru cei care vor sa lucreze in strainatate. Pe primul loc se afla Marea Britanie

Romania se afla pe locul 89 in clasamentul celor mai atragatoare tari pentru cei care…

5 ore ago