Populatia Japoniei a scazut cu 800.000 de persoane anul trecut, pe masura ce criza demografica se accelereaza

externe

japonia populatia imbatraneste

Criza demografica a Japoniei se accelereaza, numarul de cetateni japonezi scazand cu peste 800.000 in ultimul an – similar cu tendintele similare observate in alte tari din Asia de Est, relateaza CNN.

La data de 1 ianuarie a acestui an, populatia totala a Japoniei era de 125,4 milioane de locuitori, incluzand atat japonezi, cat si rezidenti straini, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul de Interne al Japoniei. Numarul rezidentilor straini a crescut cu aproape 289.500 fata de anul precedent – o crestere semnificativa, de peste 10%.

Insa numarul rezidentilor japonezi s-a redus cu 800.523, marcand al 14-lea an consecutiv de contractie de la varful atins in 2009, a precizat ministerul.

Si, pentru prima data, toate prefecturile din tara au inregistrat o scadere a numarului de cetateni japonezi, a declarat un purtator de cuvant al ministerului pentru CNN.

Cu toate acestea, din cauza cresterii numarului de rezidenti straini, capitala Tokyo a inregistrat o usoara crestere a populatiei totale a tuturor rezidentilor, indiferent de nationalitate.

Numarul deceselor de anul trecut a atins un alt record, cu 1,56 milioane de decese inregistrate – comparativ cu mai putin de jumatate din numarul de nasteri inregistrate, doar 771.801 nou-nascuti, potrivit ministerului.

Decesele au depasit nasterile in Japonia de peste un deceniu, ceea ce reprezinta o problema tot mai mare pentru liderii celei de-a treia economii a lumii. Acestia se confrunta acum cu o populatie varstnica in crestere, alaturi de o forta de munca in scadere pentru a finanta pensiile si serviciile de sanatate, pe masura ce cererea din partea populatiei imbatranite creste.

Populatia Japoniei a fost in declin constant de la boom-ul economic din anii 1980, cu o rata de fertilitate de 1,3 – mult sub rata de 2,1 necesara pentru a mentine o populatie stabila, in absenta imigratiei.

Tara are una dintre cele mai mari sperante de viata din lume; in 2020, aproape una din 1.500 de persoane din Japonia avea varsta de 100 de ani sau mai mult, potrivit datelor guvernamentale.

In apropiere, China, Coreea de Sud, Singapore si Taiwan se confrunta cu crize similare, luptandu-se sa incurajeze tinerii sa aiba mai multi copii, in fata cresterii costurilor de trai si a nemultumirilor sociale.

Aceste tendinte ingrijoratoare au determinat un avertisment in ianuarie din partea premierului Fumio Kishida, potrivit caruia Japonia este „pe punctul de a nu mai putea mentine functiile sociale”.

In incercarea de a acoperi aceste lacune si de a echilibra populatia, autoritatile japoneze au facut presiuni in ultimii ani pentru a atrage mai multi rezidenti si lucratori straini – o sarcina deloc usoara intr-o tara extrem de omogena, cu niveluri relativ scazute de imigratie.

Japonia are nevoie de imigranti, dar au imigrantii nevoie de Japonia?

In 2018, legislatorii japonezi au aprobat o schimbare de politica propusa de fostul prim-ministru Shinzo Abe, care a creat noi categorii de vize pentru a permite unui numar estimat de 340.000 de lucratori straini sa ocupe locuri de munca inalt calificate.

Si, intr-o schimbare majora in 2021, guvernul japonez a declarat ca ia in considerare posibilitatea de a permite strainilor care ocupa anumite locuri de munca calificate sa ramana pe termen nelimitat.

Cu toate acestea, pandemia Covid-19 a stopat o mare parte din aceste progrese, tara inchizandu-si granitele pentru cetatenii straini si impunand inchideri in multe prefecturi.

Un raport realizat anul trecut de o organizatie de cercetare cu sediul la Tokyo a constatat ca Japonia are nevoie de aproximativ de patru ori mai multi lucratori straini decat nivelul din 2020 pana in 2040 pentru a atinge obiectivele economice ale guvernului. Dar, a avertizat acesta, pentru a face acest lucru, Japonia trebuie mai intai sa creeze un mediu care sa sustina drepturile omului pentru lucratorii migranti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: