„Poti fura linistit, Codul Penal te lasa sa pastrezi banii furati”. Explicatiile judecatoarei care l-a eliberat din puscarie pe Voiculescu starnesc stupefactie

news

Legea penala nu prevede obligatia recuperarii prejudiciului in cazul eliberarii conditionate a omului de afaceri Dan Voiculescu, identificarea si recuperarea creantelor din dosarul ‘ICA’ fiind in competenta institutiilor statului, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii, miercuri, motivarea deciziei din 18 iulie prin care judecatoarea Iosefina Parvu a dispus eliberarea conditionata din inchisoare a omului de afaceri Dan Voiculescu, dupa ce acesta a executat aproape 3 ani din cei 10 ani inchisoare primiti in dosarul ‘ICA’.

„Dispozitiile cuprinse in art.59 din Codul de procedura penala vechi din 1969 — lege penala mai favorabila — nu cuprind mentiuni privitor la o astfel de obligatie, analiza lor insemnand o combinare a dispozitiilor de drept substantial succedate in timp si, deci, incalcarea principiului aplicarii legii penale mai favorabile. Critica cuprinsa in contestatia procurorului va fi analizata de judecator si prin dispozitiile cuprinse in hotararea de condamnare prin care s-a dispus luarea masurii de indisponibilizare a sechestrului asigurator in vederea confiscarii speciale a echivalentului in lei a bunurilor mobile si imobile apartinand intimatului condamnat, inclusiv asupra conturilor societatilor comerciale la care acesta figureaza ca imputernicit, beneficiar real, asociat sau administrator ce vor fi identificate in cursul punerii in executare a hotararii de condamnare. Recuperarea acestor creante si identificarea lor prealabila este data in competenta unor institutii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — Directia Nationala Anticoruptie”, se arata in motivarea instantei, citata de Agerpres.

„Doamna judecatoare Iosefina Parvu, de la Tribunalul Bucuresti, cea care l-a eliberat pe Dan Voiculescu, a decis practic ca oricine poate fi liberat conditionat fara sa isi plateasca prejudiciul catre stat, intrucat se aplica prevederile Codului Penal din 1969: ‘Cu referire la acoperirea prejudiciului, articolele din Codul penal din 1969 nu cuprind mentiuni privitor la o astfel de obligatie, analiza lor insemnind o combinare a dispozitiilor de drept substantial succedate in timp si deci incalcarea principiului aplicarii legii penale mai favorabile’.

Poti fura linistit, Codul Penal al lui Ceausescu te lasa sa pastrezi banii furati. Superba logica doamnei judecator”, a comentat jurnalistul Mircea Marian pe Facebook.

In legatura cu cele 11 lucrari elaborate de Dan Voiculescu in inchisoare, tribunalul arata ca, in perioada 7 februarie 2014 — 4 martie 2015, la Penitenciarul Rahova nu s-au intocmit tabele de pontaj pentru lucrarile stiintifice redactate de catre detinuti, comisia de selectionare pentru activitati productive a unitatii nemaifacand propuneri privind programul si locatia desfasurarii activitatii de elaborare a lucrarilor stiintifice.

La admiterea cererii de eliberare, judecatoarea Iosefina Parvu a luat in calcul conduita lui Voiculescu in penitenciar, prin prisma activitatilor educative, culturale si de consiliere psihologica la care acesta a participat, recompensele si creditele primite in detentie, lipsa sanctiunilor disciplinare, dar si instruirea scolara si lipsa antecedentelor penale.

Initial, o comisie de la Penitenciarul Rahova nu a fost de acord cu eliberarea lui Voiculescu, pe motiv ca acesta nu a dat dovezi temeinice de indreptare.

Astfel, pe 24 mai, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova a decis, in unanimitate, amanarea eliberarii conditionate a lui Dan Voiculescu cu 5 luni, respectiv pana la data de 23 octombrie 2017, „avand in vedere perioada scurta executata efectiv din pedeapsa pana la acest moment (1.021 zile din 3.653 zile, respectiv 2 ani 9 luni si 13 zile din 10 ani), faptul ca liberarea conditionata este doar o vocatie, si nu un drept, oportunitatea eliberarii, privita prin prisma atingerii scopului pedepsei, ramanand la aprecierea comisiei, iar mai apoi a instantei de judecata, faptul ca, pana la acest moment, detinutul nu are un regim de executare inferior celui inchis si apreciind ca se mentin si temeiurile avute in vedere de comisie cu prilejul primei analize, cand a fost amanata eliberarea la o data ulterioara momentului de fata, apreciindu-se ca scopul pedepsei nu a fost atins”.

Dan Voiculescu a depus o cerere in instanta, iar pe 9 iunie Judecatoria Sectorului 5 a decis ca el poate fi eliberat conditionat, hotarare mentinuta de Tribunalul Bucuresti.

In timpul procesului, un procuror de la DNA a aratat ca Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de indreptare in penitenciar si nu indeplineste conditiile pentru eliberare.

Procurorul a spus ca exista o disproportie mare intre cele 56 de zile castigate de Dan Voiculescu pentru munca depusa in penitenciar, fata de cele 330 de zile acordate pentru lucrarile redactate. Reprezentantul DNA a cerut instantei sa tina cont si de referatul Comisiei de la Penitenciarul Rahova, care nu a fost de acord cu eliberarea omului de afaceri.

„Comisia a stabilit ca scopul pedepsei nu a fost atins. Trebuie analizat comportamentul condamnatului, care transpare in procesul verbal intocmit de Comisia de la Penitenciarul Rahova. Va rog sa analizati dovezile temeinice de indreptare. Voiculescu nu a avut un comportament merituos, ci unul obisnuit al oricarei persoane condamnate. Inculpatul nu a achitat prejudiciul din dosarul in care a fost condamnat si nici macar cheltuielile judiciare catre statul roman”, spunea atunci procurorul.

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare cu executare pe Dan Voiculescu in dosarul ‘ICA’, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de inchisoare. De asemenea, Sorin Pantis, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de inchisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: