Povestea scufundarii crucisatorului Moskva. Norii josi au ajutat radarele ucrainene sa localizeze nava amiral cand se afla in afara razei lor normale de actiune

externe

Publicatia ucraineana Ukrainska Pravda a reconstituit lantul de evenimente care a dus la scufundarea crucisatorului cu rachete ghidate Moskva, nava amiral a Flotei rusesti din Marea Neagra. Jurnalistii au discutat cu zeci de experti militari, descoperind ca citirile atipice ale radarului din cauza norilor cu reflexie joasa au permis unui operator ucrainean de rachete Neptun sa ajunga la nava rusa cand se afla chiar in raza sa de actiune, potrivit meduza.io.

In jurul orei 16:00, ora locala, la 13 aprilie 2022, un operator al complexului de rachete ucrainean Neptun a primit o informatie surprinzatoare de la un radar care, in mod normal, nu distinge tinte aflate la o distanta mai mare de 18 kilometri (sau putin peste 11 mile). Radarul a semnalat ca o „tinta majora” se afla la 120 de kilometri (aproximativ 75 de mile) de tarm. Acea „tinta majora” nu putea fi decat nava amiral a Flotei ruse a Marii Negre – crucisatorul de rachete ghidate Moskva.

Crucisatorul intrase de unul singur in raza de actiune a sistemelor de rachete ucrainene. „Dupa cateva minute de ezitare si consultari”, operatorul Neptun a ordonat lansarea a doua rachete asupra navei rusesti.

Nu a fost imediat clar daca rachetele si-au atins tinta. Operatorii de drone Bayraktar au refuzat sa ajute la recunoastere, deoarece nu au vrut sa isi piarda dronele. Crucisatorul rus a inceput sa se miste, alte patru nave apropiindu-se de el. Cand a devenit clar ca un remorcher se indrepta spre Moskva dinspre Crimeea, partea ucraineana si-a dat seama ca crucisatorul trebuie sa fie in stare critica. In noaptea de dupa lovitura, unul dintre cei mai importanti ofiteri de securitate ucraineni a trimis un mesaj catre Ukrainska Pravda: „Moskva este terminat”, a scris el.

Conform Pravda, acesta este momentul istoric in care a fost lansata racheta Neptun:

Aceste noi informatii contrazic rapoartele anterioare, cum ar fi reportajul lui Joshua Yaffa pentru The New Yorker: Yaffa a atribuit informatiile ucrainene despre locatia crucisatorului rusesc unor surse NATO. De asemenea, New York Times a relatat ca Kievul a primit coordonatele pentru lovitura de la Neptun de la serviciile de informatii americane. Revista belgiana Navy Recognition a atribuit informatiile direct unui „avion P-8 Poseidon al Marinei americane”.

Ca raspuns la aceste relatari, o sursa militara ucraineana a declarat pentru Ukrainska Pravda ca fortele armate ale tarii sunt foarte „capabile sa rezolve singure probleme incredibil de complexe”. Avand in vedere ca Ucraina urmarea in permanenta Moskva cu ajutorul satelitilor, a adaugat el, principala problema nu a fost „sa gaseasca Moskva, ci de a putea ajunge la ea”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: