The Washington Post: Acesta este SFARSITUL Europei, asa cum o cunoastem?

analize

De-a lungul vremii, Occidentul, cum il cunoastem noi acum, a trecut prin mai multe momente de cumpana, insa astazi avem de-a face cu o alta perioada in care alianta occidentala (SUA-Europa) este pusa serios la incercare.

In SUA, tot mai multi iau in serios candidatura republicana a lui Donald Trump la presedintie, ceea ce, evident, face posibila instaurarea acestuia la Casa Alba. Anul viitor, am putea avea la Casa Alba un om total dezinteresat de ceea ce presedintii, precum Obama, Bush, Clinton, Reagan, Johnson, Nixon sau Truman, numeau „valorile noastre comune”.

Trump pledeaza pentru tortura, deportari in masa, discriminare religioasa. El spune ca nu il intereseaza atat de mult daca Ucraina va fi primita in NATO si ca pe el nu il intereseaza NATO si garantiile de securitate oferite de Alianta. In legatura cu Europa, el a scris ca „conflictele lor nu afecteaza viata americanilor”, se arata intr-o analiza Washington Post.

Lasand alianta cu Europa la o parte, el spune ca va salva milioane de dolari anual pentru America. Din ceea ce spune, pare ca Trump prefera compania dictatorilor, in detrimentul celei a democratilor. „Poti sa faci afaceri cu acei oameni”, spune el despre Putin.

Trump se arata neinteresat de aliantele Americii, iar publicul adera la ideile sale. Acest public afla ca se pot economisi bani de la buget si asta il intereseaza cel mai mult.

Acest public este captiv al divertismentului politic afisat la tv, in detrimentul dezbaterilor politice serioase. Americanii nu sunt singurii care gasesc aliantele impovaratoare. Acum un an, liderul Frontului National Francez, Marine Le Pen, promitea ca va parasi NATO si UE si ca va nationaliza companiile franceze, daca va castiga fotoliul de presedinte al tarii. Totodata, ea mai spunea ca va restrictiona accesul investitorilor straini la piata de capital interna.

La fel ca si Trump, ea prevede o relatie deosebita cu Rusia, ale carei banci finanteaza campania sa electorala. Expertii spun ca Marine Le Pen nu va avea sanse la presedintia Frantei, pentru ca va fi impiedicata de aliantele intre partide de centru-stanga si centru-dreapta, care se vor coaliza impotriva sa.

Dar, totusi, daca adversarul lui Le Pen cade victima unui scandal si isi pierde din popularitate? Ce se intampla daca un atac islamist zguduie din nou Parisul? Electoratul este imprevizibil, iar alegerile electorale au constituit intotdeauna momente de divertisment. Oamenii pot alege sub impulsul momentului.

In timp ce toate acestea se intampla, Marea Britanie este cu jumatate de pas in afara UE. In iunie, are loc referendumul pentru parasirea UE. Daca acesta va avea succes si „brexitul” va deveni fapt, referendumuri asemanatoare pot aparea ulterior si in alte tari UE.

Viktor Orban, premierul Ungariei, vorbeste despre abandonarea Occidentului in favoarea unei aliante cu Turcia sau cu Rusia.

Nu ar fi greu de realizat nici o rupere a Marii Britanii de NATO, iar, daca turbulentele ce vor urma unui eventual „brexit” ar fi suficient de severe, atunci britanicii si-ar putea indrepta atentia catre Partidul Muncii, condus de Jeremy Corbin, un radical anti-american. La fel si aici, electoratul este nestatornic si imprevizibil.

Fara Franta, piata unica europeana va inceta sa mai existe. Fara Marea Britanie, va fi greu pentru NATO sa-si duca misiunea la bun sfarsit. Retorica lui Trump este atragatoare pentru mase: „costurile aliantelor” sunt mai usor de observat pe termen scurt, decat castigurile pe termen lung.

Uniunea Occidentala, descurajarea nucleara si armatele permanente au oferit o jumatate de secol de stabilitate politica. Spatiul economic comun a adus prosperitate si libertate in Europa si America de Nord, deopotriva. Aceste lucruri ni se par acum garantate si banale, dar le vom regreta cand ele vor fi plecat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: