externe

„Pravda”, reteaua de dezinformare a Rusiei, „se extinde” in Europa in ciuda eforturilor de a o opri. Site-uri in 19 tari UE, „sute de articole pe ora”

Pravda, o retea de dezinformare controlatat de Moscova isi extinde influenta in UE, relateaza Euronews.

Acest lucru reiese dintr-un nou studiu al European Digital Media Observatory (EDMO).

Agentia Viginum din Franta, operata de departamentul de aparare si securitate nationala (SGDSN), a detectat pentru prima data activitatile Pravda in luna februarie, ca parte a unei campanii de dezinformare ruseasca de amploare in UE.

Francezii au descoperit o retea de site-uri web numita „Portal Kombat”, care a deschis site-uri „imitatoare” ale Pravda in diferite limbi, precum franceza, germana, spaniola si engleza, pentru a raspandi propaganda rusa.

Noutatea din studiul EDMO consta in crearea mai multor site-uri Pravda in 19 tari din UE, inclusiv in Grecia, Italia si Olanda, intre 20 si 26 martie.

Unele tari, cum ar fi Austria si Belgia, nu sunt acoperite direct de un nou site Pravda, dar au alte puncte de difuzare care pot oferi informatii pro-Kremlin, se arata in raport.

Exista, de asemenea, site-uri Pravda in state care nu sunt membre ale UE, cum ar fi Norvegia, Moldova, Bosnia si pana in Taiwan si Japonia.

Toate site-urile preiau presa rusa de stat, precum Tass sau RIA, si adesea citeaza conturi de Telegram pro-rusesti care publica in limbile locale. In unele cazuri, acestea folosesc surse legitime de informatii daca se constata ca sunt pro-Rusia.

Site-urile posteaza sute de articole pe ora, lucru care, potrivit cercetarii, arata ca exista un element de automatizare in activitatea lor.

„Modul lor comun de operare indica in mod clar o coordonare in spatele publicatiilor”, se arata in raport.

Articolele au teme pro-ruse comune, cum ar fi trupele franceze pe teren in Ucraina sau faptul ca elitele occidentale „sustin o dictatura globala care doreste al treilea razboi mondial impotriva Rusiei”, continua studiul.

In ciuda avalansei de noi site-uri web, EDMO spune ca impactul a fost foarte mic si „aproape inexistent” in unele dintre tarile vizate. Dar, asta nu inseamna ca site-urile nu ar putea fi folosite pentru o campanie de dezinformare tintita in apropierea alegerilor europene din iunie.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

8 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

11 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

12 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

12 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

12 ore ago