Predoiu a trimis modificarile la Legile Justitiei si Coduri Comisiei Europene, la un an de cand au iesit din dezbatere publica

actualitate

Ministerul Justitiei anunta, luni, ca a transmis Comisiei Europene, spre consultare, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, proiectele legilor Justitiei si ale Codurilor penale.

”In cadrul cooperarii permanente dintre Ministerul Justitiei si Comisia Europeana, mentinuta atat la nivel de experti, cat si prin dialogul constant si direct dintre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cu reprezentantii Comisiei Europene, Vera Jourova, vicepresedinta Comisiei, si Didier Reynders, comisarul pentru Justitie, Ministerul Justitiei a transmis, astazi, 18 aprilie 2022, la Bruxelles, proiectele legilor Justitiei si ale Codurilor penale”, a transmis, luni, Ministerul Justitiei, intr-un comunicat de presa, citat de News.ro.

Potrivit sursei citate, proiectele legilor Justitiei au fost puse in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei in septembrie 2020 si au parcurs o dezbatere publica de mai multe luni de zile, incheiata in primavara anului 2021.

Institutia precizeaza ca a reluat procesul de promovare in decembrie 2021, integrand unele propuneri si solutii primite in dezbaterea publica care a avut loc pe parcursul anului 2021 si finalizand proiectele, inclusiv versiunile in limba engleza, la sfarsitul lunii martie – inceputul lunii aprilie 2022, tinand cont si de recentele decizii ale CJUE.

”Proiectele au facut obiectul discutiilor dintre delegatia Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum si delegatia Comisiei Europene din cadrul mecanismului Rule of Law, pe de o parte, si delegatia Ministerului Justitiei, condusa de ministrul Justitiei, in doua sesiuni de lucru care au avut loc la inceputul lunii aprilie.

In ceea ce priveste procesul de dezbatere publica asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv a Codului de procedura penala, acesta s-a incheiat in cursul anului 2021, fara ca proiectele sa mai fie promovate in Guvern si, ulterior, in Parlament. La fel ca in cazul legilor Justitiei, in anul 2022, Ministerul Justitiei a reluat si finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor”, a mai transmis institutia.

Ministerul Justitiei apreciaza ca definitivarea proiectelor noilor legi ale Justitiei, precum si a proiectelor de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala ”reprezinta un obiectiv prioritar in cadrul Programului de Guvernare si, in acelasi timp, un obiectiv al MCV pe Justitie, prevazut si in cadrul PNRR”.

”Termenul asumat de Romania in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta pentru intrarea in vigoare a modificarilor la legile Justitiei este 30 iunie 2023, iar in cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022”, a mai transmis ministerul.

Comentarii: