Predoiu, atacuri fara perdea la adresa USR in Parlament: „Ati ramas cu dinaintea goala si acum nu faceti decat sa atacati pe toti cei care vor sa faca ceva in tara asta”

politica

Catalin Predoiu, avertismente interzise, amenzi, rutiere, accidente

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, a lansat un atac violent la adresa parlamentarilor USR, chemat fiind sa dea explicatii despre lupta cu drogurile. Predoiu a avut cateva exprimari mai mult decat plastice.

”Ati spus ca ministerul e distrus, v-am dat cifre si v-am aratat ca nu e distrus. Ati spus ca eu il distrug, v-am aratat si v-am demonstrat cu cifre documentabile ca nu e distrus. Maine, daca plec de la minister, las cel putin ceva in urma, 44 de grupuri de crima organizata destructurate si sute de kg confiscate in trei luni de zile si continuam si mai sever.

Daca vreti sa vorbim de distrugere, cred ca sunteti obsedat de acest cuvant, asta este logica dvs, nu sunteti Uniunea salvati Romania, sunteti Uniunea Distrugeti Romania. Distrus e simtul dvs de logica cand veniti sa va frangeti degetele aici pentru lupta antidrog si propuneti proiect de lege pentru consumul drogurilor, legal.

Distrus e bunul dvs simt cand tipati la celelalte partide ca sunt corupte dar nu suflati o vorbulita despre cazurile de coruptie din partidul dvs., cercetate de catre procurori. Distrus e patriotismul dvs, tot anul trecut nu ati facut decat sa impiedicati sa ridicam MCV, ceea ce mi s-a parut o lipsa de patriotism. Oricum, ati fost un adversar slab, sa stiti, nu m-a satisfacut, ca sa zic asa. Nu faceti decat sa denaturati lucrurile.

(…) Nu mai cumpara nimeni aceasta retorica in care toti sunt rai si numai dvs sunteti buni, in care se face numai rau in Romania pana ajungeti dvs la guvernare unde ati mai fost dusi de urechiuse si unde ati plecat cu pantalonii murdari, la prima batalie politica. Sunteti distrusi din clipa in care v-au lasat cei care v-au creat si v-au manipulat din urma, intelegeti? De atunci sunteti distrusi. Ati ramas fara epoleti, cu dinaintea goala si acum nu faceti decat sa atacati pe toti cei care vor sa faca ceva in tara asta”, a spus Predoiu in plenul Camerei Deputatilor.

Ministrul a respins acuzatiile Opozitiei ca s-a ascuns de Parlament prin amanarea dezbaterii si a aratat ca va ramane totdeauna la dispozitia Parlamentului. ”Ultima oara tot la invitatia dvs am fost aici, nu cred ca am fugit si cred ca dvs ati plecat putin cu coada intre picioare”, a spus Predoiu.

Ministrul a afirmat ca cei de la USR au mentionat strategiile MAI, aratand o necunoastere profunda a domeniului. ”Exista o strategie nationala antidrog, adoptata de Guvernul Romaniei, pentru perioada 2022 -2026, ca parlamentar ar fi trebuit sa stiti lucrurl asta”, i-a spus el deputatului USR Ionut Mosteanu.

Catalin Predoiu a date cateva date din strategie, si anume ca in randul elevilor de 16 ani, cel mai consumat drog este canabisul, urmat de substante psihoactive.

”Va spune ceva canabis, domnilor deputati de la USR? Ar trebui sa va spuna pentru ca dvs, care va frangeti mainile acum de aecasta problema, ati promovat si sustinut un proiect de ledge prividn legalizarea canabisului. Pe de o parte veniti aici si spuneti ca e mare problema cu droguri, si sa stie romanii, pe de alta parte, cereti in Parlament legi pentru legalizarea consumului de droguri, asta este realitatea. Si nu e doar una.

In 2019, fosta colega Presada, sustinuta de fostul dvs lider de partid, sustinut, varf de lance, de fostul premier Ciolos, faceati campanie la festivalul Saga pentru consumul de droguri, promovand proiectul de lege 3 grame. Asta e partidul dvs, trei litere, trei grame. proiectul in care se spunea ca ar trebui sa fie legalizat consumul si detinerea de droguri, daca sunt 3 grame, ca sa lamurim aceste lucruri de la inceput”, a spus Predoiu, citat de news.ro.

Ministrul a afirmat ca a avut ”20 de pagini de comentarii, interventii, declaratii incepand cu audierea sa la Parlament, ca ministru, in care atragea atentia asupra acestei probleme a traficului de droguri si spunea ca este una din prioritatile MAI, alaturi de combaterea traficului de persoane si a grupurilor de crima organizata.

”Nu m-am ascuns cu nimic, aceste declaratii ale mele, spre deosebire de ale dvs, nu sunt dupa Vama Veche, sunt inainte de Vama Veche, cu multi ani inainte. Inteleg ca v-ati trezit, dupa Vama Veche si ati mirosit ca este o tema electorala pe care sa va catarati din nou, dar nu aveti substanta si nici onestitatea sa o faceti corect. Ati ventilat si astazi tot felul de minciuni, la microfon, o sa va demonstrez cu cifre. Din prima zi la Minister, am convocat toate structurile de forta si le-am trasat ca sarcina lupta cu drogurile si crima organizata. Ca urmare (..) 297 de actiuni operative oimportante, incepand cu data de 4 iulie, rezultate in mii de perchezitii, urmate de mandate de retinere si trimitere in judecata. 297. Vi se pare dvs ca asta nu este munca? Inseamna ca nu stiti despre ce este vorba. (..) Din trei in trei zile, pana ieri, spuneati ca nu se intampla nimic, ieri, o tona de plante descoperite de Politie, capturate. Poate dvs vi se pare putin? Poarte vi se pare putin, poate sunteti invatati cu alte cantitati”, a mai aratat ministrul de Interne.

Predoiu a spus ca in anul 2023, sunt 284.000 de interventii pe ordine publica, in ansamblu.

”Eu inteles preocuparea si am fost primul care am exprimat-o. pentru cazul grav de la Vama Veche, si pentru altele, inteleg acest lucru si s-au luat toate masurile, inclusiv de cercetari disciplinare, inclusiv de reorganizare, exista anchete, nu am facut rabat de la nicio prerogativa legala, dar a generaliza, stimati colegi si a stigmatiza un intreg minister, un intreg sistem de forta, toate structurile ministerului, incepand cu Politia si terminand cu Frontiera, mi se pare condamnabil pentru ca in felul in care procedati, inclusiv astazi, subminati increderea cetatenului in Politie si in sistemul de ordine publica in general. Ar trebui si eu sa generalize faptul ca dvs ati avut poate cel mai incompetent ministru al Justitiei si sa spun ca toti sunteti incompetenti, sau al Transporturilor. Sau faptul ca aveti cativa colegi care au dosare penale si sa spun ca toti sunteti corupti? Eu nu fac treaba asta, va rog nu o faceti nici dvs. Acest minister munceste, o spun cu toata responsabilitatea si cifrele pe care le-am dat demonstreaza acest lucru”, a subliniat el.

Predoiu a mai spus ca in 2023, la nivel national, au avut loc 600 de actiuni operative pe crima organizata, la nivel national, 34 de grupuri destructurate.

”Spuneti de capturi, peste 600 de kg de droguri de mare risc capturate, peste 600 de tone de masa verde, plus tona de ieri. Peste 1,7 milioane de pastile de precursori, astea sunt capturi care au fost investigate ani de zile. Sa ne uitam la ultimele trei luni, ca spuneti ca nu am facut nimic. 211 actiuni operative pe crima organzata, 2.400 de fapte penale documentate, 210 kg de droguri scoase din piata, 44 de grupuri de crima organizata destructurate. Daca dvs vi se pare ca a destructura in trei luni de zile 44 de grupuri de crima organizata si a captura 210 kg de droguri inseamna ca ma ascund in birou, inseamna ca numai stand in birou facem aceste lucruri. Eu nu cred aceste lucruri, e vorba de munca politistilor care in teren, in fiecare zi muncesc”, a afirmat Predoiu.

Ministrul a mentionat ca inclusiv pe zona de preventie s-au facut anumite lucruri, precizand ca sunt mii de actiuni de preventie facute de Politie, prin Agentia Nationala Antidrog si a luat initiativa si impreuna cu alte ministere, a organizat si gandit un plan de actiuni in scoli.

”Eu am spus am pierdut lupta cu drogurile, dar am pus virgula si am spus ne reorganizam sa o castigam. Asta era sensul declaratiei mele si de aceea spun ca sunteti lipsiti de onestitate si subminati increderea in aparatul de aplicare a legii. Ce facem in continuare? Reorganizez tot Inspectoratul de la Constanta. Nu e simplu, sa iei de la zero, 20 din cei mai buni specialisti se ocupa de acest lucru la Constanta. Sunt si alte masuri instiuttionale. In timp record, specialistii ministerului au dat publicitatii un proiect de lege care reorganizeaza, intareste cadrul normativ pentru combaterea drogurilor. Facem si pe plan operativ, si institutional si pe plan normativ”, a spus ministrul in plen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: