Predoiu explica sa inteleaga si Ciolacu si Tariceanu. Motive evidente pentru desfiintarea Sectiei Speciale

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, luni, ca este ”deficitar” modul in care a fost construita Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie, sustinand ca aceasta nu ar fi putut, ”nici daca ar fi vrut”, sa combata coruptia din domeniu.

„Modul in care a fost construita este deficitar, cu o competenta adresata strict unei categorii profesionale si nu fenomenului de coruptie ca atare. Apoi, modul in care a fost integrata, de fapt neintegrata in structura piramidala, ierarhica a Ministerului Public, modalitatea in care practic procurorul-sef al acestei Sectii pentru investigarea infractiunilor din Justitie emite acte procesuale fara sa poata fi cenzurat de catre procurorul general, modul in care a functionat aceasta sectie de un an si mai bine, fara rezultate deosebite, ba chiar cu masuri procesuale care au pus in cauza vointa de a combate coruptia – ma gandesc la acele apeluri retrase in cauze de mare coruptie neexplicate, nejustificate, lipsa unor anchete care sa demonstreze ca are capacitatea aceasta sectie chiar sa combata fenomenul de coruptie, acolo unde este, in Justitie”, a explicat Predoiu, la sediul Ministerului Justitiei.

In opinia sa, sectia, doar cu o unitate in Bucuresti, nu ar fi putut, „chiar daca ar fi vrut”, sa combata coruptia.

„In mod obiectiv, o astfel de sectie doar cu procurori grupati in Bucuresti, la centru, fara sa aiba dezmembraminte teritoriale nu ar fi putut nici daca ar fi vrut sa combata coruptia sau o abordeze intr-un mod structurat si eficient, pentru ca nu poti sa faci din Bucuresti supravegherea fenomenelor de coruptie si combaterea lor in toata tara”, a spus ministrul.

Potrivit lui Predoiu, de la inceput, acest proiect a fost „compromis” din punct de vedere legislativ si chiar operational.

„Si daca s-ar fi facut aceste dezmembraminte, unitati teritoriale, la ce-am fi ajuns? La un fel de DNA paralel? Si asa este complicata arhitectura Ministerului Public si nu totdeauna armonizata. S-a vazut ca a fost, de fapt, un demers neprofesionist, nesuficient fundamentat, chiar daca a plecat de la o idee care merita discutata: cum putem evita abuzurile asupra magistratilor. Dar si aceasta idee trebuie sa aiba in prealabil o alta cercetare in sens criminologic, in sens procedural. Unde au fost acele abuzuri? Cine le-a savarsit? Cine a fost santajat? Cum a fost santajat, daca a fost santajat? Cate cazuri sunt? A fost fenomen de structura, de sistem? Au fost cazuri izolate? La toate aceste lucruri se putea da raspuns pana acum si Justitia putea sa dea un raspuns”, a completat el.

Guvernul a adoptat, pe 27 decembrie 2019, un memorandum inaintat de Ministerul Justitiei prin care se propune desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Ministrul Catalin Predoiu afirma, la acea data, ca SIIJ este o institutie sui generis care iese din principiile de functionare a Ministerului Public, prin modul de reglementare. El sublinia ca propunerea sa are in vedere si „dimensiunea externa a activitatii acestei sectii”.

Premierul Ludovic Orban a precizat ca propunerea Ministerului Justitiei de desfiintare a acestei sectii i se pare corecta, fiind de altfel si in programul de guvernare.

Potrivit unor surse guvernamentale, adoptarea acestui memorandum nu inseamna ca Guvernul desfiinteaza SIIJ, ci ca isi asuma ca pozitie oficiala solutia propusa de ministrul Predoiu. Urmatorul pas va fi elaborarea de catre Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care il va inainta Parlamentului pentru dezbatere, explicau sursele citate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: