Predoiu, tras de urechi de trei asociatii: „Proiectul de desfiintare a SIIJ este praf in ochi, nu respecta solicitarile MCV si nici recomandarile Comisiei de la Venetia”

politica

Catalin Predoiu, cadre, 35.000, lipsa de resurse umane, incompetenta, politie

Asociatia Funky Citizens, Comunitatea Declic si Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie ii cer ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa astepte punctul de vedere al Comisiei de la Venetia inainte de a prezenta proiectul de desfiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) in Parlament, afirmand ca „Romania nu doar ca risca sa piarda intrarea in spatiul Schengen, dar pune in pericol banii din PNRR”.

„Actualul proiect nu respecta solicitarile MCV si nici recomandarile Comisiei de la Venetia. Cu o astfel de lege, Romania nu va scapa de monitorizarea MCV si va rata din nou intrarea in spatiul Schengen din cauza intereselor politicienilor de a incetini lupta anticoruptie”, se arata intr-un comunicat al celor trei asociatii transmis, marti.

Potrivit ONG-urilor, proiectul de lege desfiinteaza doar formal Sectia Speciala si infiinteaza o noua structura asemanatoare, cu putini procurori, care nu sunt specializati pe anchetarea infractiunilor de coruptie sau criminalitate organizata si care vor fi numiti de plenul CSM”.

„Asistam la un joc politic care se doreste a fi asumat pe post de lege. Ministrul Catalin Predoiu isi abandoneaza propriul proiect de lege, care acum se afla la vot final in Senat, si propune un proiect diametral opus. Daca acum 2 ani, Catalin Predoiu considera ca DNA si DIICOT sunt eficiente si ii pot ancheta pe magistrati, in prezent ocoleste cele doua structuri specializate, doar ca sa le faca pe plac partenerilor de guvernare, PSD si UDMR, parintii Sectiei Speciale”, spun reprezentantii asociatiilor.

In prezent, arata ONG-urile, PNL se alatura PSD si UDMR si „ingroapa” orice sansa ca justitia sa functioneze in Romania, noul proiect de lege insemnand doar un pas spre desfiintarea DNA si DIICOT, si asa slabite de puteri, si intoarcerea la justitia anilor 2000.

„In realitate, proiectul este praf in ochi pentru cetateni, sistem de justitie si institutii europene, dar mai grav este ca nu rezolva problema de fond: aceea a miilor de dosare de coruptie din sistemul judiciar, inca nelucrate. Proiectul Ministerului Justitiei tine cont de parerile si calculele politice, nicidecum de interesele cetatenilor care apeleaza la sistemul judiciar. Evaluarea impactului social al proiectului nici macar nu exista. In viziunea noastra, proiectul de lege nu asigura standardul necesar pentru independenta justitiei si asigurarea statului de drept. Cu un asemenea simulacru de proiect de desfiintare a Sectiei Speciale, Romania nu doar ca risca sa piarda intrarea in spatiul Schengen, dar pune in pericol banii din PNRR, pentru ca nu asigura independenta justitiei si lupta anticoruptie, asa cum si-a asumat ca stat european. O noua decizie de condamnare a Romaniei de catre CJUE va opri finantarea primita de la UE, pentru incalcarea statului de drept”, afirma asociatiile.

Catalin Predoiu a anuntat, pe 21 ianuarie, ca a pus in dezbatere publica proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Predoiu a explicat, intr-o conferinta de presa, ca, dupa desfiintarea SIIJ, competentele acesteia vor fi preluate de o structura inspirata din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru si 30 in teritoriu.

„Pentru investigare infractiunilor care pana acum erau in competenta SIIJ am folosit un model inspirat din functionarea Parchetului European, adica un numar de 12 procurori in centru, la Bucuresti, si 30 de procurori raspanditi in tara, cate doi procurori de fiecare Curte de apel, in total 42 de procurori, care vor investiga infractiunile care pana acum erau in competenta SIIJ. Acesti procurori sunt anume desemnati de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucuresti vor fi selectati si desemnati de plenul CSM, din cadrul Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curtile de apel vor selectati si desemnati de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe langa Curtile de apel”, a indicat ministrul Predoiu.

El a adaugat ca procurorii din Parchetul General vor fi propusi plenului CSM de catre procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe langa Curtile de apel – de catre prim-procurorii acestor structuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: