news

Premiera in Romania: primul transport al unor probe biologice intre spital si laborator cu o drona

Primaria Oradea a incheiat cu Sky Network, o companie australiana, un contract de colaborare pentru un proiect pilot prin care probele biologice sa poata fi transportate intre cladirile Spitalului Judetean in doar cateva minute cu ajutorul unei drone, informeaza Bihoreanul.

Daca zborul test de vineri dimineata va dovedi eficienta acestui tip de serviciu, urmeaza o procedura de achizitie a acestora pe o perioada determinata, a explicat administratorul public al Oradiei, Mihai Jurca, intr-o conferinta de presa.

Zborul experimental va fi efectuat cu o drona X11, cu o greutate totala de 11 kilograme si o incarcatura tehnica de 3 kg, dotata cu mai multe motoare si cu o parasuta care se poate declansa „in scenariul cel mai rau, cand drona nu mai poate fi operationala”, dupa cum a spus fondatorul Sky Network, Rory Houston.

Rory Houston este fost pilot militar pe F-18 Hornet si pe drone de lupta, cu experienta in razboiul din Afganistan.

Potrivit acestuia, aparatul de zbor a fost conceput pentru distante scurte urbane si altitudini joase, putandu-se deplasa cu o viteza de 40 km/h, dar compania are in vedere ca, in functie de solicitarile potentialilor beneficiari, sa asigure si drone mai mari, care pot transporta incarcaturi mai grele si se pot deplasa cu pana la 150 km/h.

Acest fapt ar asigura transportul medical inclusiv intre Spitalul Judetean si cele din judet, din Alesd, Salonta, Beius si Marghita, a precizat managerul Judeteanului, dr. Gheorghe Carp.

City-managerul Mihai Jurca si managerul spitalului, Gheorghe Carp, au precizat ca au tatonat si o firma de profil din Marea Britanie care asigura transportarea de probe biologice, iar luna viitoare in Oradea vor ajunge, in acelasi scop, si reprezentanti ai companiei germane Lufthansa, interesata de posibila asigurare a acestui serviciu.

Municipalitatea si Spitalul Judetean vor decide daca vor cumpara servicii de transport medical cu drona doar in urma analizarii rezultatelor proiectului pilot, o asemenea decizie urmand sa fie luata, probabil, in urmatoarele doua saptamani.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

O oră ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

O oră ago

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

28 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Noaptea Muzeelor Inchise. Ciolacu s-ar duce voluntar la Antipa: „O sa beau o cafea si o sa rezist”

Premierul Marcel Ciolacu spune ca este dispus sa mearga voluntar la „Noaptea Muzeelor”, dupa ce…

12 minute ago