Premiera, Israelul furnizeaza Ucrainei armament pentru doborarea dronelor iraniene operate de Rusia. Miscare semnificativa a Tel Avivului

externe

Chiar in momentul in care dronele iraniene furnizate Rusiei au inceput sa apara pe cerul Ucrainei, saptamana trecuta, au aparut informatii care sustin ca o companie din Israel incearca sa ocoleasca refuzul oficial al Israelului de a lua parte la conflict. Compania va furniza sisteme de aparare antidrona Kievului, folosind Polonia ca intermediar.

Publicat pentru prima data de site-ul in limba ebraica Zman Yisrael, preluat de publicatia sora The Times of Israel, articolul sustine ca o companie de aparare nenominalizata intentioneaza sa livreze sistemul anti-UAV unei entitati din Polonia, stiind ca Ucraina este destinatarul, scrie dronedj.com.

In ciuda faptului ca sistemul se califica drept „tehnologie defensiva avansata”, a carei vanzare catre Ucraina este interzisa de Israel, nici guvernul national, nici Ministerul Apararii nu par inclinati sa anuleze livrarea de echipamente anti-UAV. Acestea pot fi folosite impotriva dronelor furnizate de Iran, operate fiind de Rusia.

Momentul tranzactiei si aparitia dronelor Shahed-136 de fabricatie iraniana pilotate de Rusia in razboi este aproape sigur o coincidenta, dar semnificatia inactiunii Israelului de a opri transferul de tehnologie anti-UAV catre Ucraina ar putea fi semnificativa.

In cea mai mare parte a conflictului, Tel Aviv a cautat in mare masura sa isi protejeze relatia cu Moscova prin faptul ca nu a luat partea nimanui. Aceasta a inclus refuzul de a se alatura grupului de natiuni care sprijina Ucraina cu ajutor militar. Chiar inainte de invazie, Israelul ar fi respins planurile SUA de a dota Kievul cu baterii de aparare antiaeriana cu rachete Iron Dome, fabricate in Israel.

Pe langa pastrarea legaturilor sale diplomatice mai largi cu Moscova, Israelul doreste in special sa evite periclitarea a ceea ce pana acum a fost disponibilitatea militarilor rusi din Siria de a permite Tel Avivului sa loveasca trupele pro-iraniene din aceasta tara. Din acest motiv, Israelul si-a limitat in mare masura ajutorul acordat Ucrainei de la inceputul razboiului la materiale necombatante precum casti, veste antiglont si provizii umanitare.

Totusi, aceasta neutralitate ar putea slabi.

In iulie, Israelul a inceput sa finanteze direct organizatiile civile din Ucraina care lucreaza pentru a face fata efectelor razboiului. In cazul in care rapoartele sunt corecte cu privire la faptul ca guvernul este complice – chiar si intr-o maniera pasiva – la transferul sistemelor israeliene anti-UAV catre Ucraina, evolutia ar putea deschide calea pentru un sprijin mai larg al eforturilor defensive ale Kievului.

Tentatia de a merge si mai departe ar creste probabil, intre timp, odata cu extinderea desfasurarii in Ucraina a aceluiasi tip de mijloace militare iraniene pe care Israelul le considera o amenintare la adresa propriei sale securitati nationale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: