Premiera nedorita, actiuni de santaj in CSM. Patru judecatoare au incercat sa elimine de pe ordinea de zi un subiect foarte important pentru justitie

news

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a declarat dupa ce plenul a fost anulat din lipsa de cvorum din cauza a patru judecatoare care si-au conditionat participarea la sedinta de eliminarea unui punct de pe ordinea de zi ca regreta alegerea colegelor care au lipsit, precizand ca nu raspunde la conditionari de acest gen, iar propunerile se discuta si se dezbat in plen.

„Trebuie sa imi manifest regretul pentru alegerea colegelor noastre, care, desi au fost la Sectia pentru judecatori, nu s-au prezentat. Eu nu o sa raspund niciodata la conditionari de acest gen. CSM este un for colegial care ia deciziile in plen sau in sectii. Asa cum s-a discutat ieri in Comisia numarul 1 si ale carei discutii au fost inregistrate, propunerile fiecarui membru se analizeaza si se dezbat in plen, pentru ca nu discutam despre o hotarare a minoritatii fata de majoritate si nici invers”, a declarat Mateescu.

Sedinta de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost anulata din lipsa de cvorum. In sedinta ar fi urmat sa fie luate in discutie cererile a 45 de magistrati de a se pensiona, solicitarea a doi judecatori de reincadrare pe functii pentru a cumula pensia cu salariul, raportul privind auditul facut la Inspectia Judiciara de catre o firma de profil, precum si contestatiile procurorilor Doru Tulus si Mihaela Iorga la deciziile de revocare din DNA.

Surse din consiliu au declarat pentru News.ro ca nu a mai fost intrunit cvorumul dupa ce patru judecatoare – Simona Marcu, Nicoleta Tint, Mirela Oprina si Lia Savonea – au conditionat participarea la sedinta de scoaterea punctului de pe ordinea de zi referitor la votarea raportului de audit privind activitatea Inspectiei Judiciare.

Votul cu privire la raportul de audit putea conduce la revocarea din functie a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru.

Anterior, a avut loc sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, care a avut cvorum.

Pe ordinea de zi a plenului CSM se aflau cererile de pensionare a 45 de magistrati.

Printre cei care 45 de magistrati care solicita pensionarea se numara judecatorul Emanuel Albu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cel care a decis definitiv, in 2011, ca omul de afaceri Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul „Felixā€¯, precum si judecatoarea Lidia Barac de la Curtea de Apel Timisoara, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei in mandatul lui Catalin Predoiu, dar si un procuror de la DNA si un altul de la DIICOT.

Alti doi judecatori, de la Curtea de Apel Brasov si de la Judecatoria Carei, cer reincadrarea pe functii dupa ce s-au pensionat, cu intentia de a cumula pensia de magistrat cu salariul, practica criticata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in ultima conferinta de presa privind modificarile legilor justitiei.

Tot miercuri, plenul CSM urma sa discute despre necesitatea inchirierii unui spatiu, precum si sa voteze concluzile auditului facut la Inspectia Judiciara in 2016 de catre o firma de profil.

Plenul CSM urma sa ia in discutie si propunerea directiei de specialitate privind contestatiile procurorilor Doru Tulus si Mihaiela Iorga fata de hotararea Sectiei pentru procurori a CSM, care a decis incetarea activitatii celor doi in cadrul DNA. Potrivit legii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii solutioneaza contestatiile formulate de judecatori si procurori impotriva hotararilor pronuntate de sectiile CSM, cu exceptia celor date in materie disciplinara. In 4 iulie, Sectia pentru procurori a CSM a avizat revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitarii adresate de catre sefa DNA Laura Codruta Kovesi, iar a doua zi Kovesi a semnat revocarea celor doi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: