Premierul bulgar: Gata cu politica „ochilor larg inchisi” in privinta ingerintelor rusesti

externe

nikolai denkov

Partidul pro-rus din ce in ce mai popular din Bulgaria, Renasterea, a devastat birourile UE din Sofia, a blocat fizic deputatii in parlament, a amenintat oameni la marsurile comunitatii LGBT si a cerut ca dusmanii presedintelui Vladimir Putin sa fie anihilati. Ce s-a intamplat dupa aceste actiuni? Nu prea multe, scrie Politico.

Acelasi lucru s-ar putea spune si despre o serie de explozii misterioase la fabricile de armament – incidente care sunt supuse unei examinari intense in timp ce Sofia isi intensifica productia de arme pentru a le exporta in Ucraina. In ciuda faptului ca ar putea fi vorba de atacuri rusesti majore pe teritoriul bulgar, anchetatorii de la Sofia sunt acuzati de ani de zile de inactiune, de musamalizare si de tergiversare.

Intr-un interviu acordat Politico, noul prim-ministru bulgar Nikolai Denkov a declarat ca a sosit momentul sa se puna capat acestui tipar in care autoritatile de aplicare a legii si serviciile de securitate inchid ochii atunci cand vine vorba de cercetarea aprofundata a unor cazuri in care este posibil ca Moscova sa fie cea care trage sforile.

Denkov a venit la putere la 6 iunie si se confrunta cu obstacole serioase in incercarea de a-si conduce fragilul guvern pe o traiectorie pro-NATO si pro-Ucraina intr-o tara in care propaganda si retelele de putere rusesti – exercitate prin intermediul serviciilor de spionaj si al crimei organizate – detin o influenta formidabila.

Cu toate acestea, intr-o prima incercare de a schimba modul in care Bulgaria abordeaza parghiile influentei rusesti – el a facut pasul neobisnuit de a acuza direct partidul ultranationalist Pro-Kremlin Revival (Renasterea), spunand ca autoritatile ar trebui sa investigheze daca comportamentul sau nu a depasit liniile rosii legale. La 27 iunie, Denkov a acuzat public partidul, al carui sprijin a crescut acum la aproximativ 16% de la 10% in toamna, de a fi „neofascist” si de a purta „razboi … impotriva valorilor europene”.

Cand a fost intrebat despre apelul sau la actiune impotriva Renasterii, el a declarat ca oficialii bulgari au abordat atitudinea fata de interferenta rusa asa cum suna titlul filmului lui Stanley Kubrick, „Eyes Wide Shut”, (Ochii Larg Inchisi) .

„Singurul lucru pe care l-am cerut este ca diferite institutii sa inceteze” sa mai priveasca in alta parte, a declarat el pentru Politico la Bruxelles, spunand ca remarcile sale publice privind Renasterea au fost o reactie la „minciunile” folosite „agresiv” de acesta si de alte partide pro-Moscova pentru a „speria populatia bulgara” cu propaganda pro-Kremlin.

„Ei distribuie [minciunile] prin intermediul retelelor de socializare pentru a speria populatia si incearca sa foloseasca acest mediu pentru a obtine unele beneficii politice”, a adaugat fostul chimist, mentionand ca Renasterea a recurs la „limbajul agresiv” si la incitare. „Aceasta agresiune a devenit din ce in ce mai vizibila si nu este ceva ce mai poate fi lasat sa evolueze”, a adaugat el.

Intr-adevar, liderul Renasterii, Kostadin Kostadinov, nu incearca sa isi ascunda loialitatea fata de Kremlin. La scurt timp dupa revolta esuata a lui Evgheni Prigojin la sfarsitul lunii trecute, el a declarat ca este de datoria bulgarilor obisnuiti sa anihileze „gunoiul deformat” – probabil adversarii lui Putin in Bulgaria – care au sperat ca revolta mercenarilor Grupului Wagner ar putea insemna sfarsitul presedintelui Putin. De asemenea, partidul doreste organizarea unui referendum pentru a opri aderarea Bulgariei la euro – o alta prioritate a lui Denkov.

Nu a durat mult pana cand apelul lui Denkov de a actiona pe 27 iunie a avut efect. In aceeasi zi, biroul procurorilor din Sofia a anuntat ca il va investiga pe Kostadinov pentru discurs de ura si incitare la violenta. Kostadinov a respins demersul lui Denkov impotriva sa, spunand ca prim-ministrul nu facea decat sa primeasca instructiuni de la ambasada americana din Sofia.

Cand a fost intrebat daca se teme ca anchetarea partidului Renasterea s-ar putea intoarce impotriva sa – permitand partidului sa faca si mai mult capital sustinand ca este victima a unei represiuni pro-occidentale, Denkov s-a indoit ca ar putea face ca retorica Renasterii sa fie mai vitriolanta. „Ei spun acest lucru oricum”, a sustinut el.

Bubuituri in miez de noapte

Guvernul pro-NATO si pro-UE al lui Denkov s-a grabit sa isi intensifice angajamentele privind trimiterea de arme catre Ucraina.

Acest lucru nu numai ca pune administratia pe o traiectorie de coliziune cu Moscova, dar si cu presedintele Rumen Radev, un fost pilot de MiG 29 care este echivoc in ceea ce priveste pozitia Bulgariei in NATO si ostil inarmarii Kievului.

Este un pas care a reorientat, de asemenea, atentia asupra unei serii de explozii si incendii inexplicabile la fabricile si depozitele de arme bulgare incepand din 2011. Cel mai recent a avut loc in orasul Karnobat, la o instalatie care a fost lovita si anul trecut in ceea ce proprietarul a descris ca fiind un atac rusesc.

In ciuda faptului ca autoritatile bulgare au investigat timp de ani de zile incidentele, oficialii au fost rezervati in ceea ce priveste ceea ce s-a intamplat cu adevarat si daca rusii au ordonat atacuri asupra instalatiilor.

In fond, sugestiile lui Denkov, potrivit carora autoritatile nu au cercetat niciodata prea mult cazuri precum Revival (Renasterea) si exploziile din fabrici, expun amploarea influentei rusesti in institutiile bulgare. Multi dintre cei mai puternici capi ai Bulgariei provin din serviciile de securitate din perioada comunista, legate de Moscova. Acesti oligarhi din umbra au pus mana pe bunuri nationale de prima mana dupa caderea Zidului Berlinului si au creat retele de crima organizata care sunt inca omniprezente, deturnand fonduri UE, conducand retele de santaj si facand contrabanda cu droguri, arme si persoane.

Cu toate acestea, el a pastrat speranta ca vremurile se schimba. „Sunt destul de increzator ca poporul bulgar este pro-european. Din pacate, ei sunt victimele unei propagande pro-Kremlin, pro-Putin, foarte activa si foarte agresiva”, a declarat Denkov.

„Ar trebui sa le explicam oamenilor care sunt avantajele de a fi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene si ai NATO”, a adaugat el, subliniind un aspect care, in opinia sa, „nu a fost niciodata explicat corespunzator” populatiei.

Una dintre prioritatile noului guvern este o reforma ampla a serviciilor de informatii pentru a dezradacina agentii Moscovei.

Dar incercarile autoritatilor s-au lovit de opozitia presedintelui Radev, considerat o figura pro-Moscova si care, in prezent, semneaza numirea sefilor diferitelor servicii de securitate, impiedicand orice schimbare a sistemului.

Pentru a depasi acest obstacol, guvernul reformist va incerca sa modifice legea, ceea ce va dura „una sau doua luni”, a declarat Denkov, „cu exceptia cazului in care presedintele isi schimba punctul de vedere… ceea ce cred ca ar fi destul de rezonabil pentru el”. Premierul se confrunta cu o batalie dificila in incercarea de a-si scapa tara de influenta rusa: dupa cum el insusi recunoaste, nu se poate spune cat de departe ajunge influenta Moscovei.

Intrebat daca a crezut ca presedintele Radev s-a facut ecoul pozitiei Rusiei din convingere personala sau daca a urmat ordine directe de la Kremlin, Denkov a ras. Dupa un moment de reflectie, el a raspuns: „Nu pot raspunde la aceste intrebari. Nu cunosc raspunsurile”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: