Premierul ceh anuleaza intalnirile informale cu cabinetul slovac din cauza politicii fata de Rusia

externe

Guvernul ceh a renuntat la sedintele comune cu omologul sau slovac, cu care nu este de acord cu privire la politica fata de Rusia, potrivit Politico.

„Nu credem ca este oportun sa organizam consultari interguvernamentale cu guvernul Slovaciei in urmatoarele saptamani sau luni”, le-a declarat Petr Fiala jurnalistilor miercuri, dupa o reuniune a cabinetului ceh la Praga.

Intalnirile – opt la numar, incepand din 2012 – au scopul de a arata relatiile calde dintre tarile vecine care au aparut in urma divizarii pasnice a Cehoslovaciei in 1993.

Cu toate acestea, relatiile dintre Bratislava si Praga au devenit tensionate, de cand prim-ministrul slovac Robert Fico a revenit la putere in octombrie pentru al patrulea mandat. In timp ce Republica Ceha a sprijinit cu fermitate Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022 si, mai recent, a cerut partenerilor sai din Uniunea Europeana sa ajute la cumpararea a sute de mii de obuze pentru Kiev, Fico s-a angajat in timpul campaniei sale sa nu trimita nimic in Ucraina. El a cerut, de asemenea, Kievului sa cedeze teritoriul Moscovei pentru a opri razboiul.

Pe 2 martie, cu cateva zile inainte ca Fiala sa anuleze intalnirile informale, ministrul de externe slovac Juraj Blanar s-a intalnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov in Turcia. Fico a anuntat ca au fost discutate „posibilitatile care pot aparea la un summit de pace planificat in Elvetia” si a spus ca intalnirea cu Lavrov a exprimat „politica noastra externa echilibrata si suverana fata de toate partile”.

La sfarsitul lunii februarie, la o intalnire informala a Grupului de la Visegrad, Fico si premierul Ungariei Viktor Orban – care sunt in favoarea discutiilor de pace si acuza Ucraina pentru razboi – s-au aliniat impotriva lui Fiala si a omologul sau polonez, Donald Tusk, care sustin Ucraina in lupta sa impotriva Rusiei.

„Cred ca pot spune ca exista diferente intre noi”, a spus Fiala.

Weekendul trecut, Fico a mentionat retragerea unui sistem italian de aparare aeriana din Slovacia si a intrebat cine va proteja reactoarele nucleare ale tarii. Ministrul ceh pentru Afaceri Europene, Martin Dvorak, a raspuns: „Ar trebui sa-l intrebe pe Putin, daca sunt prieteni atat de buni si este atat de necesar sa-l reabilitati [pe presedintele rus], poate ca Rusia va ofera protectie.”

La randul sau, Ministerul de Externe de la Bratislava a convocat-o pe ambasadorul olandez Gabriella Sancisi din cauza unei dezbateri pe care ambasada ei o organizeaza joi la Praga cu privire la situatia politica din Slovacia. Ministerul a criticat decizia de a invita diplomati din toate tarile UE, dar nu si din Slovacia.

„Ministerul de externe slovac respinge o astfel de ingerinta in afacerile interne ale Republicii Slovace”, a spus ministerul intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: