Premierul Citu, acuzat ca a incalcat autonomia universitara. Semnatari: Tudorel Toader si alti patru rectori

news

Membrii Consortiului Universitaria afirma ca, potrivit autonomiei universitare, nu vor accepta prevederile legii privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare.

„Membrii Consortiului Universitaria, alcatuit din Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara, au aflat consternati de aprobarea, in sedinta de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare.

Autonomia universitara este garantata prin Constitutia Romaniei, iar acest drept este de necontestat si nenegociabil. Conform acesteia, si in concordanta deplina cu Legea educatiei nationale, universitatile isi elaboreaza propriile strategii institutionale si isi gestioneaza autonom si in interesul universitatii resursele umane. Noi, cele cinci mari universitati membre ale Consortiului Universitaria, consideram inacceptabil ca tocmai legiuitorul sa incalce legea, prin interventia sa abuziva intr-un domeniu care apartine exclusiv factorilor decizionali ai unei universitati”, se arata intr-un comunicat de presa al Consortiului Universitaria.

Potrivit sursei citate, „nimeni nu are dreptul legal sa intervina si sa stirbeasca, prin modificarea legislatiei, autoritatea si autonomia universitara”.

„In virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic si de cercetare din universitate, sa fie exercitata din exteriorul universitatii, printr-o lege abuziva, al carei proiect a fost aprobat astazi de guvern, si care prevede ca unic criteriu si argument o simpla cerere de continuare a activitatii la implinirea varstei legale de pensionare. Este ingrijoratoare si contraproductiva aceasta atitudine a decidentilor de imixtiune in asigurarea unui mediu propice stimularii calitatii si competitivitatii in mediul academic. Universitatile trebuie sa isi defineasca autonom politicile de personal didactic si de cercetare pe baza unor standarde de calitate si criterii nediscriminatorii, aprobate de catre Senatul universitar. Continuarea activitatii dupa implinirea varstei legale de pensionare se poate realiza numai in aceste conditii”, precizeaza consortiul amintit.

Membrii Consortiului Universitaria solicita „imperios” respectarea legala si reala a autonomiei universitare, in spiritul promovarii calitatii academice in Romania si al pregatirii tot mai bune a absolventilor.

Comunicatul este semnat de profesorii universitari Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, presedintele in exercitiu al Consortiului Universitaria; Tudorel Toader, rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi; Daniel David, rectorul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca; Marian Preda, rectorul Universitatii din Bucuresti, si Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Mai mult despre: ,

Comentarii: