news

Premierul Ciuca: „Aproximativ 19.000 de cetateni ucraineni au intrat in tara de la inceperea agresiunii militare”

Aproximativ 19.000 de cetateni ucraineni au intrat in Romania de la inceputul agresiunii militare a Federatiei Ruse asupra Ucrainei, iar dintre acestia, circa 11.000 au ramas pe teritoriul tarii, 40 dintre ei cerand statut de refugiat.

Seful Executivului a verificat, vineri dupa-amiaza, stadiul pregatirilor autoritatilor pentru gestionarea situatiei de la frontiera cu Ucraina, in cadrul unei vizite de lucru efectuate la Siret, in judetul Suceava.

„Avem si ultimele date, legate de cati cetateni ucraineni au intrat in Romania. Sunt aproximativ 19.000 de la inceperea agresiunii militare. Dintre acestia, 11.000 au ramas pe teritoriul tarii, 40 au cerut statul de refugiat. Prin Vama Siret au trecut aproximativ 4.500. Am discutat cu seful Punctului de Trecere a Frontierei (…) la capacitate maxima Punctul este in masura sa proceseze 2.000 de cetateni pe ora”, a declarat Nicolae Ciuca, vineri seara, la finalul vizitei efectuate in Vama Siret.

El a mentionat ca, dupa declansarea invaziei Ucrainei de catre armata Federatiei Ruse, la nivelul Guvernului de la Bucuresti a fost creat un Task-force interministerial pentru gestionarea situatiei, subliniind ca, in aceste momente, este nevoie de o coordonare si o planificare cat mai atenta a activitatilor.

„Astazi am avut o a doua intalnire cu aceasta structura, am analizat masurile care au fost luate incepand de ieri de dimineata pana astazi si am coordonat, de asemenea, o serie de masuri care au vizat implicarea mai multor ministere si institutii pentru a putea sa sprijinim intreg efortul pe care statul, impreuna cu societatea civila, pot sa le faca pentru a putea veni in sprijinul cetatenilor ucraineni. In acest sens, am considerat ca dincolo de masurile care au fost luate la nivelul ministerelor este foarte mare nevoie sa ne coordonam cu autoritatile locale si cu institutiile care reprezinta fiecare minister in parte pentru a putea sa fim cat se poate de organizati pentru a fi cat se poate de eficienti in acest demers pe care-l facem”, a declarat Ciuca.

Premierul s-a declarat impresionat de imaginile vazute in Vama Siret, el subliniind ca autoritatile romane vor acorda tot sprijinul necesar cetatenilor ucraineni care ajung in Romania, inclusiv pe partea de consiliere psihologica, avand in vedere ca multe din persoanele care trec frontiera in aceste zile sunt mame cu copii.

Seful Guvernului a evidentiat si efortul voluntarilor prezenti in Vama Siret pentru a acorda, la randul lor, sprijin cetatenilor ucraineni, si a tinut sa le multumeasca personal pentru modul in care s-au implicat.

In cadrul vizitei efectuate in judetul Suceava, alaturi de premier s-au mai aflat ministrii Afacerilor Interne, Lucian Bode, Sanatatii, Alexandru Rafila, Apararii, Vasile Dincu, seful DSU, Raed Arafat, si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Si Piedone are o „matusa Tamara”: primarul isi ascunde cele sapte vile de lux din Bragadiru pe numele unei batrane de 87 de ani, cu pensia de 2.000 de lei – VIDEO

O investigatie jurnalistica a scos la iveala o veritabila caracatita imobiliara aflata in spatele actualului…

29 de minute ago

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a prezentat primul sau portret oficial de la incoronare

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a prezentat oficial primul sau portret finalizat de la…

44 de minute ago

Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir…

59 de minute ago

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

O oră ago

Cel putin 16 persoane decedate in Peru, dupa ce un autobuz s-a prabusit intr-o prapastie din Anzi

Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata marti in Peru, cand un autobuz s-a rostogolit…

2 ore ago