Premierul Ciuca: „Rusia este, fara indoiala, cea mai grava si directa amenintare la adresa securitatii euro-atlantice. Va ramane astfel pe termen lung”

news

Premierul Nicolae Ciuca a declarat marti, la ”Euro-Atlantic Resilience Forum – Black Sea Perspectives”, ca astazi, Rusia este, fara indoiala, cea mai grava si directa amenintare la adresa securitatii euro-atlantice si va ramane astfel pe termen lung, iar NATO a raspuns prompt si adecvat, printr-o abordare pe mai multe niveluri, urmarind consolidarea propriei reziliente.

”Rezilienta este unul dintre cele mai versatile si complexe concepte cu care se confrunta NATO. Intr-o perioada in care mediul nostru de securitate a devenit din ce in ce mai complex si mai amenintator, cu o dinamica ingrijoratoare in ceea ce priveste evolutia si natura amenintarilor, cresterea rezilientei noastre pentru a ne pregati mai bine capacitatea de a rezista si de a raspunde este un element central in activitatea Aliantei. Fundamentele acestui principiu al rezilientei sunt consacrate in art. 1 alin. 3 din Tratatul de la Washington, care stipuleaza ca: „Pentru a realiza mai eficient obiectivele prezentului tratat, partile, separat si in comun, prin intermediul unui autoajutor continuu si eficient si al ajutorului reciproc, isi vor mentine si dezvolta capacitatea individuala si colectiva de a rezista unui atac armat”, a spus premierul in discurs, citat de news.ro.

Premierul a aratat ca, in ultimii ani, acest concept a capatat mai multa vizibilitate si tractiune in cadrul NATO si a evoluat de la energie si schimbari climatice la gestionarea crizelor si raspunsul la amenintarile hibride, cuprinzand o gama larga de situatii, de la nivel societal la nivel national si transnational.

”Principiul-cheie este ca rezilienta nationala si colectiva reprezinta o baza esentiala pentru o descurajare si o aparare credibile si pentru indeplinirea eficienta a sarcinilor principale ale Aliantei. Consideram ca aceasta este vitala in eforturile de a proteja societatile, populatiile si valorile comune ale aliatilor”, a afirmat Ciuca.

Premierul a mentionat ca in 2016, la Varsovia, a fost adoptat un angajament de consolidare a rezilientei impotriva intregului spectru de amenintari, inclusiv a amenintarilor hibride, din orice directie. Acela a fost urmat, in 2021, de un angajament reinnoit privind rezilienta, subliniind necesitatea unei abordari mai integrate si mai bine coordonate.

”Pe masura ce nivelul de amenintare la adresa securitatii noastre a crescut, implicarea NATO in asigurarea rezilientei a crescut. In ultimii ani, Rusia si-a sporit asertivitatea, retorica distructiva si amenintarile hibride, cu scopul de a schimba frontierele si de a reconfigura arhitectura de securitate in functie de propriile interese. Anexarea ilegala a Crimeei, in 2014, a fost o dovada clara a acestui comportament conflictual. Anul acesta am asistat la o evolutie negativa dramatica a acestei tendinte. La 24 februarie, Rusia a decis sa atace un stat pasnic si independent, readucand, pentru prima data dupa multi ani, razboiul pe continentul european. Astazi, Rusia este, fara indoiala, cea mai grava si directa amenintare la adresa securitatii euro-atlantice si, avand in vedere evolutiile actuale, va ramane astfel pe termen lung”, a afirmat seful Executivului.

Potrivit acestuia, ”confruntata cu aceasta amenintare fara precedent, NATO a raspuns prompt si adecvat, printr-o abordare pe mai multe niveluri, urmarind consolidarea propriei reziliente. Organizatia noastra a facut acest lucru prin consolidarea posturii de descurajare si de aparare a Aliantei, prin acordarea de asistenta partenerilor in consolidarea propriei reziliente, precum si prin furnizarea unui raspuns cu spectru complet la toate amenintarile si provocarile viitoare, inclusiv cele cibernetice, hibride, energetice, CBRN, de dezinformare”.

”Aceasta natura complexa si multifatetata a rezilientei si angajamentul ferm al Aliantei de a continua sa avanseze in aceasta directie au fost reconfirmate cu fermitate la Summitul de la Madrid din iunie 2022. Cu aceasta ocazie, liderii aliati au subliniat ca rezilienta este o responsabilitate nationala si un angajament colectiv. In acest fel, activitatea de consolidare a rezilientei va continua, inclusiv prin intermediul unor obiective si planuri de punere in aplicare elaborate la nivel national, ghidate de obiectivele elaborate de aliati impreuna. Pentru perioada urmatoare, NATO va continua sa isi accelereze adaptarea in toate domeniile, sporindu-ne rezilienta la amenintarile cibernetice si hibride si consolidand interoperabilitatea, pe baza cooperarii civilo-militare. Rezilienta a devenit una dintre prioritatile atat ale organizatiilor internationale, cat si ale guvernelor nationale. Provocarile emergente ale lumii moderne inseamna ca rezilienta trebuie sa fie diversificata si consolidata”, a mai declarat premierul.

Nicolae Ciuca a mentionat ca in ultimii ani, Romania s-a adaptat la aceste nevoi de contracarare a numeroaselor amenintari hibride, nu doar prin elaborarea, anul trecut, a unui Plan National de Redresare si Rezilienta, ci si prin crearea de noi institutii si infrastructuri pentru a face fata acestor provocari.

”E-ARC – Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta – face parte din aceasta infrastructura. Initiativa de a infiinta si gazdui Centrul euro-atlantic pentru rezilienta a aparut ca parte a raspunsului la evaluarile NATO, UE si nationale privind necesitatea de a intensifica eforturile pentru a aborda in comun o gama larga de provocari legate de amenintarile hibride. In perioada relativ scurta de la inaugurarea sa, gazduita de ministrul afacerilor externe la 31 mai 2021, in prezenta presedintelui Romaniei si a unor inalti oficiali din NATO si UE, E-ARC s-a dovedit a fi un partener valoros. Romania are o buna reputatie in domeniul securitatii cibernetice, iar acest lucru a fost recunoscut in mod clar de catre statele membre ale UE atunci cand am castigat licitatia pentru gazduirea Centrului European de Competenta in Securitate Cibernetica (ECCC) la Bucuresti. Asadar, cu totii ne confruntam cu vremuri tulburi, mai ales aici, in Flancul Estic si pe malul Marii Negre. Dar eforturile noastre nationale individuale, combinate cu cele ale aliatilor si partenerilor nostri, ne-ar ajuta sa imbunatatim rezilienta si sa ne protejam populatia si teritoriile, fie ca este vorba de cele nationale, europene sau NATO”, a declarat premierul in final.

Prima editie a Forumului euro-atlantic pentru rezilienta, organizat la Bucuresti, cu peste 1500 de participanti, se bucura de prezenta a peste 50 de speakeri din Romania, Statele Unite, Franta, Germania, Spania, Italia, Portugalia, Turcia, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Republica Moldova, Estonia, Suedia, Finlanda, Israel, Republica Coreea si Serbia.

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta s-a infiintat pe 31 mai 2021 si este condus din martie 2022 de Ovidiu Raetchi. Initiativa Romaniei privind infiintarea si gazduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta a survenit in contextul in care evaluarile nationale, dar si ale NATO si UE releva necesitatea intensificarii eforturilor comune pentru gestionarea eficienta a unui spectru tot mai amplu de provocari. Astfel, acest proiect reprezinta o initiativa concreta si strategica a Romaniei, care contribuie la intarirea rezilientei NATO, UE si a statelor membre, precum si a statelor partenere. Prin infiintarea si operationalizarea rapida a Centrului, tara noastra devine pol de excelenta si un furnizor de expertiza pentru statele membre NATO si UE, respectiv pentru parteneri ai celor doua organizatii, in domeniul rezilientei. Totodata, expertiza asigurata de Centru vine in sprijinul institutiilor romanesti, in domenii de relevanta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: