Premierul Finlandei, ingrijorata de actiunile Turciei: „Aderarea Finlandei si a Suediei la NATO ar putea fi inghetata”

externe

Sefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a avertizat marti ca aderarea Finlandei si a Suediei la NATO ar putea fi inghetata daca pana la summitul de la Madrid, din 28-30 iunie, nu se ajunge la un acord cu Turcia, care blocheaza candidaturile celor doua tari nordice, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Orice acord de aderare la Alianta Nord-Atlantica trebuie sa fie aprobat cu unanimitate de cele 30 de state membre.

”Cred ca este extrem de important sa mergem inainte in acest stadiu. Daca nu ne reglam aceste chestiuni inainte de Madrid, situatia risca sa treneze”, a afirmat Sanna Marin.

”Nu stim pentru cat timp, dar situatia ar putea fi inghetata pentru o perioada”, a explicat ea in timpul unei vizite in Suedia.

Ankara acuza Suedia si Finlanda ca adapostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupare calificata drept ”terorista” de Turcia si de aliatii sai occidentali.

Sanna Marin a subliniat ca Suedia si Finlanda iau in serios ingrijorarile Turciei si doresc sa ”corecteze neintelegerile, daca acestea exista”.

Ea a spus ca Turcia declarase ca cele doua tari nordice vor fi binevenite in NATO, dar ca Ankara si-a schimbat discursul dupa ce au fost depuse cererile de aderare.

In mod traditional neutre, Finlanda si Suedia au decis sa adere la NATO ca reactie la agresiunea militara neprovocata si nejustificata lansata de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Moscova sustine ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Mai mult despre:

Comentarii: