Premierul grec Mitsotakis, sub tirul opozitiei in legatura cu oferta secreta saudita pentru Cupa Mondiala: „Vrem sa aflam de ce Grecia cedeaza Arabiei Saudite numele puternic al unei tari europene care este sinonima cu libertatea si democratia”

externe

Guvernul conservator al Greciei este atacat de partidele de opozitie dupa ce Politico a dezvaluit o oferta secreta a Arabiei Saudite de a plati constructia unor stadioane in Grecia si in Egipt daca acestea ar fi fost de acord sa faca echipa cu greii din Golf pentru a gazdui in comun Cupa Mondiala de fotbal din 2030.

Principalul partid de opozitie, Syriza, a cerut partidului de guvernamant Noua Democratie sa dezvaluie detalii despre contactele personale dintre premierul grec Kyriakos Mitsotakis si printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, mentionand ca, in urma scandalului Qatargate, exista o nevoie si mai urgenta de claritate.

„Vrem sa aflam de ce Grecia cedeaza Arabiei Saudite numele puternic al unei tari europene care este sinonima cu libertatea si democratia”, a declarat Syriza intr-un comunicat.

Politico a dezvaluit ca tara bogata in petrol s-a oferit sa „subscrie in totalitate” costurile de infrastructura pentru Grecia si Egipt, ajutand la organizarea mega-evenimentului sportiv in toate cele trei tari, dar ar urma sa obtina in schimb sa organizeze trei sferturi din toate meciurile.

Oferta spectaculoasa – care valoreaza probabil miliarde de euro in costuri de constructie – a fost discutata intr-o conversatie privata intre Mohammed bin Salman, conducatorul de facto al Arabiei Saudite, si Mitsotakis in vara anului 2022, potrivit unui oficial de rang inalt familiarizat cu aceasta chestiune. Guvernul grec a refuzat solicitarile repetate de comentarii inainte de publicarea articolului.

„Exista o cooperare generala in domeniul sportului cu Arabia Saudita, implica diverse actiuni, dar, evident, nu a existat o decizie finala cu privire la aceste aspecte”, a declarat ministrul de stat Giorgos Gerapetritis pentru un radio local. „Nu exista nicio discutie in acest moment despre ceva definitiv, suntem la nivel de negocieri”.

„Articolul lui Politico despre ‘cumpararea’ Greciei de catre Arabia Saudita pentru Cupa Mondiala din 2030 este plin de inexactitati”, a declarat ministrul adjunct al Sportului, Lefteris Avgenakis, intr-o postare pe Twitter. „Contactele sunt in curs de desfasurare intre cele doua tari si Egipt, dar acestea se afla inca in primele etape de explorare a posibilitatilor pentru o candidatura”, a adaugat el.

Solicitat de Politico sa detalieze inexactitatile, un purtator de cuvant al ministerului sportului a declarat ulterior ca „principala inexactitate este ca printul mostenitor i-a sugerat premierului ca Arabia Saudita va suporta costurile evenimentului”.

Dupa cum a notat Politico in articolul publicat miercuri, nu este clar daca oferta a fost acceptata de Grecia. Dar cele trei tari lucreaza acum la o propunere comuna pentru a gazdui turneul din 2030, o miscare care a declansat o reactie impotriva Greciei.

In incercarea de a-i convinge pe membrii FIFA, organismul mondial de conducere a fotbalului, de virtutile candidaturii conduse de Arabia Saudita, turneul propus ar urma sa aiba loc meciuri pe trei continente, asigurand un echilibru geografic. O candidatura la Cupa Mondiala rezervata doar Orientului Mijlociu ar fi putin probabil sa aiba succes la doar opt ani dupa ce Qatar a gazduit turneul din 2022.

Syriza a declarat ca, atunci cand se afla la putere, a promovat o candidatura pentru organizarea Cupei Mondiale impreuna cu tarile din Balcani pentru a consolida pacea si stabilitatea in regiune.

„Care este exact scopul, valorile si obiectivul ofertei de a gazdui impreuna cu Arabia Saudita o Cupa Mondiala?”, a intrebat aceasta.

Partidul socialist de opozitie PASOK este impotriva candidaturii comune, a declarat pentru Politico un oficial de rang inalt al partidului.

„Organizarea unor astfel de evenimente, precum Campionatul Mondial de Fotbal, Jocurile Olimpice, poate fi organizata doar cu tari cu care impartasim un cod comun de valori, avem o intelegere comuna a democratiei, respectam drepturile omului si statul de drept”, a spus oficialul.

Si din partea aripii stangi au aparut mai multe critici.

„Nu este posibil ca noi sa nu fi invatat nimic dinscandalul Qatargate a [eurodeputatei grecesti Eva] Kaili, iar guvernul grec sa discute participarea comuna a tarii noastre cu o tara care l-a ucis pe Jamal Khashoggi, care trateaza cu brutalitate femeile si persoanele LGBT+ si care maltrateaza muncitorii migranti”, a declarat intr-un comunicat micul partid de stanga MeRA25.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: