Premierul Liz Truss: „UK nu va permite niciodata – impreuna cu aliatii nostri – ca Iranul sa obtina o arma nucleara”

externe

Luand cuvantul la un eveniment al Prietenilor Conservatori ai Israelului din Birmingham, prim-ministrul Liz Truss a declarat in fata audientei ca „Marea Britanie va lua apararea Israelului” si s-a descris ca fiind sionista.

Presedintele Consiliului Deputatilor Conservatori, Marie van der Zyl, a indemnat guvernul britanic sa isi mute ambasada din Israel de la Tel Aviv: „Speram cu adevarat ca guvernul va muta ambasada, ca si America, la Ierusalim – capitala Israelului”.

Ambasadorul Israelului la Londra, Tzipi Hotovely, a participat, de asemenea, la receptie, unde a sugerat ca ar trebui sa se continue o „revizuire” a locatiei ambasadei britanice. Ea a declarat la evenimentul plin: „Nimic nu poate fi mai semnificativ pentru a arata prietenia dintre Israel si Marea Britanie decat acest pas.” „Exista o singura capitala in Marea Britanie, si aceasta este Londra. Exista o singura capitala pentru Israel, Ierusalimul”, a continuat ea. „In ultimii doua mii de ani, a fost Ierusalimul, intotdeauna casa noastra spirituala. Nu putem ignora adevarul istoric”.

Ea a sustinut ca decizia SUA de a-si muta ambasada la Ierusalim „a promovat pacea”, contribuind la acordurile istorice Abraham.

Adresandu-se invutatilor, prim-ministrul Truss a reluat remarcile sale anterioare privind impiedicarea regimului iranian de a dobandi arme nucleare. Ea a declarat ca este „o mare sionista si o mare sustinatoare a Israelului” si a promis ca va „duce relatia dintre Marea Britanie si Israel din ce in ce mai puternica”.

Referindu-se la preocuparile legate de ambitiile nucleare ale Iranului, prim-ministrul a afirmat, citata de The Jewish Chronicle: „Credeti-ma, Regatul Unit nu va permite niciodata – impreuna cu aliatii nostri – ca Iranul sa obtina o arma nucleara”.

Promitandu-si „sprijinul absolut si din toata inima”, prim-ministrul a declarat: „In aceasta lume – in care ne confruntam cu amenintari din partea unor regimuri autoritare care nu cred in libertate si democratie – doua democratii libere, Marea Britanie si Israel, trebuie sa stea umar la umar si vom fi si mai apropiati in viitor”.

Secretarul de stat pentru Digital, Cultura, Media si Sport, Michelle Donelan, a anuntat ca una dintre primele sale vizite internationale va fi in Israel si a declarat ca „exista atat de multe lectii pe care le putem lua de la Israel”.

Ministrul de externe James Cleverly si o serie de alti politicieni de rang inalt din Partidul Conservator au fost, de asemenea, prezenti si au sustinut sugestia lui Truss ca ambasada sa fie mutata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: