Premierul Orban o acuza de crima pe Renate Weber: „Actiune impotriva vietii si sanatatii romanilor”

politica

Premierul Ludovic Orban s-a declarat luni „socat” de decizia Avocatului Poporului de a ataca si Legea carantinarii.

„Am fost socat de decizia Avocatului Poporului de a ataca din nou legea la CCR. Readuc aminte ca urmare a sesizarii Avocatului Poporului si a decizie Curtii Constitutionale, autoritatile executive, autoritatile sanitare, o perioada de trei saptamani nu au avut la dispozitie nicio parghie legala pentru a putea impiedica raspandirea virusului. Aproape 5.000 de persoane infectate s-au putut misca fara posibilitatea Guvernului de a institui vreo masura de carantinare sau de izolare sau de tratate, plus toate persoanele de contact, in medie 8-10 persoane pot fi infectate din cauza contactului cu o persoana infectata. Nu am putut sa dispunem nicio masura care sa limiteze raspandirea virusului in societate. Ganditi-va ca e vorba de zeci ce mii de romani care fie erau infectati, fie exista riscul sa fie infectati si asupra carora noi nu am putut dispune nicio masura.

Dupa o asemenea masura care a provocat clar cresterea numarului de cazuri, cu cat mai mai multe cazuri cu atat numarul deceselor este mai mare, a provocat o crestere a deceselor, sa ataci din nou o lege care a trecut prin Parlament, tocmai in urma deciziei CCR, deja imi arata ca Avocatul Poporului a pierdut complet legatura cu poporul si ca nu ii pasa de viata si sanatatea romanilor, atatat timp cat, dupa o decizie catastrofala de a ataca la CCR baza legala pentru masurile de aparare a vietii romanilor, care a avut efectele pe care le-a avut, sa ataci inca o data la CCR o lege care nu are alt scop de cat acela de a permite luarea masurilor de reducere a raspandirii virusului, deja mi se pare o actiune impotriva vietii si sanatatii romanilor”, a declarat Ludovic Orban.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a inaintat o sesizare la Curtea Constitutionala privind prevederile articolului 8 din legea privind carantina, referitor la ”izolarea intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare”.

Renate Weber afirma ca prevederile din lege atacate incalca decizii precedente date de Curtea Constitutionala si reprezinta si incalcari ale normelor Curtii Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, Renate Weber arata ca „tinand seama de natura restrictiva de libertate a masurii izolarii in unitatea sanitara sau locatia atasata, legiuitorul ar fi trebuit sa reglementeze proceduri si garantii pentru toate partile implicate, menite sa imprime un caracter previzibil legii”.

Renate Weber mai sesizeaza Curtea Constitutionala si pentru prevederile privind detasarea din cuprinsul legii despre care acuza ca lasa loc „arbitrariului in raporturile de munca ale personalului medical, paramedical si auxiliar specializat din sistemul public”, dar si ca „nu prevad modalitati concrete de incetare a detasarii dispuse si nici nu prevad garantii exprese fata de prelungirea sine die a acestei detasari, prin acte succesive dispuse pe maximum 30 de zile”.

„Avocatul Poporului intelege necesitatea reglementarii unor instrumente juridice care sa permita autoritatilor implicate in prevenirea si combaterea bolilor contagioase sa ia masurile necesare realizarii acestui scop, insa legislatia trebuie sa fie predictibila si sa asigure echilibrul intre drepturile angajatilor si interesul public vizat”, se arata in sesizarea inaintata CCR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: