Premierul Orban umileste Antena 3 chiar in sedinta de Guvern: „Marea bomba mediatica a fost un mare fas. La postul respectiv, infractorii sunt prezentati ca oameni cinstiti”

politica

Reactie dura a premierului Orban la adresa postului Antena 3 chiar in sedinta de guvern. El a catalogat drept un „fas” dezvaluirile de miercuri noapte ale postului condus de Mihai Gadea privind „hotiile” de la Sectorul 1.

”Vreau sa va felicit pentru modul in care ati organizat alegerile, sigur, impreuna cu AEP-ul si celelalte institutii. Am inteles ca pana la urma marea bomba mediatica a fost un mare fas, dar e o obisnuinta ca la postul respectiv de televiziune infractorii sa fie prezentati oameni cinstiti si oamenii cinstiti sa fie prezentati ca hoti.

(…) Sigur, incidente, dar incidente minore si am remarcat mobilizarea din ziua votului in conditiile de dificultate extrema in care s-au desfasurat alegerile. Chiar vreau sa va felicit, domnule ministru”, a spus Orban.

Biroul Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 Bucuresti a anuntat joi ca „persoana care apare in imagini cautand printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 si lucreaza in cadrul Primariei Sector 1”.

Biroul electoral de sector a confirmat, in cadrul comunicatului, ca persoanele prezentate de Antena 3 si PSD drept „useristi care au furat voturi cu sacul in spate” sunt un angajat al primariei conduse de Tudorache si un membru al biroului electoral. USR a mentionat ca acestia sunt Daniel Istrate, soferul lui daniel Tudorache, si Galca Mihai Florentin, reprezentant al partidului lui Dan Voiculescu.

De asemenea, Biroul Electoral precizeaza ca niciun sac cu voturi nu a fost scos din incaperea securizata si ca prezentarea imaginilor „a fost denaturata in scopul inducerii in eroare a publicului”.

Comunicatul:

Avand in vedere informatiile si imaginile aparute in spatiul public, prin care se induce ideea ca membri ai Birorului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector1 ar fi facilitat sustragerea din incaperea securizata a unor saci cu voturi, intreaga prezentare in spatiul public incepand cu seara zilei de 30.09.2020 fiind denaturata in scopul inducerii in eroare a publicului,va aducem la cunostinta urmatoarele:

Cu titlu preliminar facem precizarea ca toti membrii Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 si-au desfasurat activitatea in mod continuu, incepand cu data de 27.09.2020, ora 06.00 si pana la data de 29.09.2020, in jurul orei 03.00. Activitatea a fost reluata la data de 29.09.2020, in jurul orei 09.30 si s-a finalizat la data de 30.09.2020, in jurul orei 01.30.

In perioada dintre 29.09.2020, ora 03.00 si 30.09.2020, ora 09.30, in care sediul Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 a fost inchis, acesta a fost pazit de catre o persoana din cadrul Jandarmeriei. Mai mult, pentru a evita orice suspiciune, impreuna cu jandarmul au stat atat membrul Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 din partea PSD, cat si doi candidati din cadrul USR.

Accesul in incaperea in care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea presedintelui sau a loctiitorului Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1, jandarmul intocmind de fiecare data un proces-verbal de predare-primire a incaperii.

In imaginile prezentate publicului, imagini filmate in noaptea de 28/29.09.2020, apare presedintele Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 care, impreuna cu presedintele sectiei de votare, au intrat in camera pentru a ridica sacul care contine semnaturile votantilor. Alaturi de acestia se aflau si reprezentanti USR-PLUS, care in conformitate cu dispozitiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat sa participe la procedura, cerere admisa de catre presedinte tocmai pentru a se asigura transparenta procesului electoral.

Activitatile desfasurate in interiorul incaperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care continea lista cu semnaturile votantilor, sac care a fost inmanat presedintelui sectiei de votare. Ulterior, semnaturile de pe listele electorale au fost numarate din nou de catre presedintele sectiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1, pentru a verifica daca acestea coincid cu semnaturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votarii, conform dispozitiilor art. 6 din hotararea nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare in imagini cautand printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 si lucreaza in cadrul Primariei Sector 1, fiind desemnata in aceasta calitate in conformitate cu dispozitiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015.

Facem precizarea ca la sectiile de votare unde au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumararea buletinelor de vot, fie la renumararea semnaturilor alegatorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica daca datele consemnate in procesul-verbal reflecta realitatea, in conformitate cu prevederile hotararii nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare in alt cadru al filmarii, intr-un colt al incaperii si asaza un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1, iar acel sac contine procesele-verbale ale unei sectii de votare. Procesele-verbale de la toate sectiile de votare la care au fost probleme, in sensul ca nu se reusea inchiderea cheilor, au fost depozitate in acel colt, presedintii sectiilor de votare fiind sunati ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 in vederea rezolvarii problemelor si validarii rezultatelor sectiei.

Renumararea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv in interiorul acelei incaperi, in prezenta presedintelui sectiei de votare si a cel putin unui membru al Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1. In unele cazuri, presedintele a fost insotit de membri ai sectiei de votare respective. In niciun caz, saci continand buletine de vot nu au parasit incaperea.

Mai mult, urmare a prezentei unui numar ridicat de presedinti ai sectiilor de votare, candidati si observatori in incinta Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1, prin adresele din data de 29.09.2020, presedintele Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea nr posturilor de paza amplasate in proximitatea salii unde erau depozitate buletinele de vot, listele si rechizitele.

Referitor la prezenta dlui Dan Barna in incinta sediului Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1, precizam ca acesta s-a prezentat in noaptea de 28/29.09.2020 pentru a solicita informatii cu privire la stadiul verificarii proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, posibilitate pe care o avea orice persoana, intrucat in acea incapere se afla si registratura Biroului Electoral al Circumscriptiei Electorale Sector 1. Mai mult, persoanele ce apar in poza diseminata in spatiul public, fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupa de evidenta sectiilor de votare care au fost finalizate.

Mai mult despre: ,

Comentarii: