Premierul Poloniei, apel la CNN: „Trebuie sa ii ajutam pe ucraineni sa isi apere tara cat mai repede posibil. Zilele noastre sunt orele lor, saptamanile noastre sunt zilele lor; ei au nevoie de arme acum”

externe

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi la CNN ca el crede ca trupele rusesti vor avea ca obiectiv „destul de curand” sa captureze o treime din teritoriul Ucrainei si ca Moscova se va folosi de acest lucru pentru a-si intari pozitia de negociere.

„Vad ca trupele rusesti se regrupeaza, se reorganizeaza. Cred ca vor incerca destul de curand sa incerce sa inconjoare fortele ucrainene – in special in regiunea Donbas. Si apoi, dupa ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori sa negocieze din aceasta… pozitie foarte puternica”, a declarat premierul polonez.

Morawiecki a adaugat ca aliatii Ucrainei trebuie sa continue sa impuna un „set zdrobitor de sanctiuni”.

Moscova „se teme de sanctiuni pe termen lung”, a declarat el pentru CNN. „Noi pledam pentru confiscarea activelor lor si facem tot posibilul pentru a nu mai cumpara petrol si gaze rusesti”.

In ciuda faptului ca aliatii occidentali au impus deja sanctiuni dure, premierul a avertizat ca pretul rublei rusesti a ramas in mare parte stabil si ca aceasta este o dovada ca „pentru moment, Putin si oamenii sai au reusit sa schimbe politica fiscala, politica monetara, politica financiara in asa fel incat sa fie imuni la sanctiuni intr-o anumita masura… cel putin pentru urmatoarele cateva luni”.

„Pentru urmatoarele saptamani si urmatoarele doua luni, Rusia este pregatita pentru acest razboi. Nu sunt atat de sigur ca Occidentul, daca Statele Unite, Uniunea Europeana si NATO sunt la fel de pregatite. … Opinia noastra publica se va satura de acest razboi”, a mai spus el.

Morawiecki a avertizat, de asemenea, ca, in timp ce „ucrainenii lupta cu inimi de leu”, Occidentul trebuie sa isi sporeasca urgent aprovizionarea cu armament in tara, facand un apel direct la Statele Unite sa „actioneze rapid, va rog sa actionati rapid, deoarece ei [Ucraina] lupta pentru valorile noastre, valorile noastre universale”.

„Trebuie sa ii ajutam pe ucraineni sa isi apere tara cat mai repede posibil. Zilele noastre sunt orele lor, saptamanile noastre [sunt] zilele lor; ei au nevoie de arme aici si acum. … Rusia este o tara mare, o tara mare, cu multe marfuri, materii prime, resurse… Au o armata mare. De aceea se pot din nou si din nou sa se regrupeze si sa se reorganizeze”, a adaugat el.

Intr-un discurs video adresat joi parlamentului australian, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sanctiuni impotriva Rusiei si a avertizat asupra unor implicatii mari pentru securitatea globala daca Rusia nu este oprita.

Comentarii: