Premierul Poloniei reafirma ca Varsovia este dispusa sa trimita tancuri grele Leopard in Ucraina fara permisiunea Germaniei

actualitate

Aprobarea Germaniei pentru reexportul tancurilor Leopard 2 catre Ucraina are o importanta secundara, deoarece Polonia ar putea trimite aceste tancuri ca parte a unei coalitii de tari chiar si fara permisiunea Berlinului, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de The Guardian.

Polonia face presiuni pentru ca tarile care au tancuri Leopard fabricate in Germania sa le trimita in Ucraina, chiar daca Germania nu doreste sa se alature acestora.

„Vom cere o astfel de permisiune, dar aceasta este o chestiune de importanta secundara. Chiar daca nu am obtine aceasta aprobare … tot am transfera tancurile noastre impreuna cu altele in Ucraina”, a declarat reporterilor Morawiecki, potrivit Reuters.

„Conditia pentru noi in acest moment este sa construim cel putin o mica coalitie de tari”.

„Presiunea are sens, pentru ca in acest weekend, ministrul de externe al Germaniei a trimis un mesaj usor diferit care da o raza de speranta ca nu numai Germania nu va bloca (trimiterea de tancuri), ci va preda in cele din urma echipamente grele, echipamente moderne pentru a ajuta Ucraina”, a declarat Morawiecki.

Germania nu va sta in calea trimiterii de catre Polonia a tancurilor Leopard 2 de fabricatie germana in Ucraina, a declarat duminica ministrul german de externe Annalena Baerbock intr-un interviu acordat televiziunii franceze LCI.

Luni, inaintea unei reuniuni a ministrilor de externe din UE, Baerbock a facut alte comentarii, spunand: „Este important ca noi, ca si comunitate internationala, sa facem tot ce putem pentru a apara Ucraina, astfel incat Ucraina sa castige si sa obtina dreptul de a trai din nou in pace si libertate”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: