Preotii romani din Cernauti cer Parlamentului Romaniei sa medieze conflictul dintre bisericile din Ucraina

news

Mai multi preoti din comunitatea romaneasca din regiunea Cernauti au transmis Parlamentului Romaniei o scrisoare prin care solicita medierea conflictului dintre Biserica Ortodoxa Ucraineana, pe care o reprezinta, si autoritatile ucrainene, potrivit Agerpres.

Preotii sustin ca Biserica Ortodoxa Ucraineana „s-a rupt definitiv de Patriarhia de la Moscova” si ca a condamnat Rusia pentru declansarea razboiului impotriva Ucrainei.

„Rugam autoritatile statului roman – parlamentari, senatori, ministri, secretari de stat, conducatori ai statului in care locuiesc fratii nostri de suflet – sa intervina pe langa autoritatile Ucrainei (centrale, regionale si locale) ca sa nu ia decizii indreptate impotriva comunitatii romanesti si a bisericilor ei. Orice hotarare trebuie sa ia in calcul opinia romanilor din Nordul Bucovinei, care nu isi doresc sa devina din nou o victima colaterala a razboiului, care si asa a luat multe vieti ale militarilor de etnie romana care apara cu arma in maini integritatea teritoriala a statului ucrainean”, se arata in „Apelul disperat din Bucovina de Nord”.

Preotul Pavel Pavlenco de la parohia din satul Horecea sustine ca situatia din Cernauti s-a deteriorat, dupa ce autoritatile locale au anuntat ca intentioneaza sa preia in proprietate terenurile pe care sunt construite bisericile.

„Intelegem ca este razboi si ca multe legi se incalca, dar nu credeam ca se pot incalca drepturile omului si mai ales cu privire la vointa libera de a crede fiecare in ce voieste. (…) Consiliul Local al orasului Cernauti vrea sa ia o decizie ca sa fie intrerupt contractul de inchiriere a pamantului pe care sta biserica, pe care de fapt il avem in folosinta permanenta de la statul ucrainean, cu toate actele in regula. Asta ce ar insemna? Ca iti ia intai pamantul de sub picioare si inseamna ca nu exista nici biserica. Vor veni, vor sigila biserica si in scurt timp o vor da-o altora”, a atras atentia Pavlenco.

Analistul politic Serghei Hakman sustine ca disensiunile dintre bisericile ucrainene s-au adancit mai mult in aceasta perioada, ca urmare a disputelor intre preoti, care sunt dominati de interese diferite.

„In situatia aceasta, cu parere de rau, Biserica Ucraineana, care apartinea Patriarhiei de la Moscova, nu a gasit o formula cum sa procedeze in timp de razboi, in situatia in care conducerea Bisericii este in Moscova si conducerea acestei biserici tine cu Federatia Rusa. Ba, mai mult, ea blagosloveste armatele inamicului si aici bineinteles s-a produs un anumit conflict. Acest conflict s-a adancit intre cele doua biserici. Erau aceste conflicte si la inceputul anilor 90, dar era mai mult intre parinti de la diferite biserici, fara a fi implicata prea mult populatia. Bisericile ar fi trebuit sa fie mai corecte intre ele, sa il gaseasca si mai mult pe Dumnezeu si in comportament, nu doar in cuvintele lor”, a aratat Hakman.

Un lacas de cult din regiune a fost incendiat la inceputul acestei saptamani, pe fondul tensiunilor dintre cele doua biserici ortodoxe.

De asemenea, mai multe biserici si manastiri apartinand bisericii care a fost subordonata Moscovei au fost perchezitionate, dupa declansarea razboiului, ca urmare a unui presupus comportament pro-rusesc al preotilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: