Preotul Terhes, „discurs al urii” la Bruxelles. Trei europarlamentare din Suedia si Olanda cer sa fie sanctionat

politica

tezaur, rezolutie, Parlamentul European, Rusia, Cristian Terhes, AUR, amendament

Trei deputate din Parlamentul European i-au transmis o scrisoare presedintei forului legislativ, Roberta Metsola, si cer o ancheta imediata pentru a stabili daca trei colegi eurodeputati se fac vinovati de un discurs al urii in timpul unei dezbateri privind drepturile femeilor care a avut loc marti in Parlamentul European. Intre cei trei care sunt vizati de aceasta solicitare se numara si europarlamentarul roman Cristian Terhes, despre care liderul AUR, George Simion, anunta in februarie ca va conduce lista partidului la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, scrie news.ro.

Scrisoarea a fost vazuta de POLITICO, iar publicatia se intreaba: „Poti spune cam orice in Parlamentul European – dar oare poti sa scapi intotdeauna cu asta?”

Eurodeputatele Malin Bjork (Suedia, grupul Stangii), Evin Incir (Suedia, Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor) si Samira Rafaela (Olanda, grupul Renew) sustin in scrisoare ca cei trei colegi ai lor au incalcat regulile Parlamentului referitoare la limbajul ofensator in timpul unei dezbateri privind ratificarea Conventiei de la Istanbul din 2011 impotriva violentei de gen. Ele ii cer Robertei Metsola sa investigheze discursul celor trei sub acest aspect.

Cristian Terhes, Anders Vistisen (Danemarca) si Isabella Adinolfi (Italia) „au facut declaratii care, in opinia noastra, constituie un discurs al urii”, spun cele trei eurodeputate in scrisoarea adresata presedintei Parlamentului European.

Cristian Terhes a intrat in actualul Parlament European candidand pe listele PSD, dar el se declara ca facand parte din PNTCD si este afiliat grupului Conservatorilor si Reformistilor Europeni din PE. Ceilalti doi eurodeputati incriminati fac parte din grupul Identitate si Democratie, respectiv din PPE (Partidul Popular European).

„Toate trei am reactionat verbal si i-am interpelat pe acesti vorbitori in timpul dezbaterii”, au scris cele trei eurodeputate. „Dar suntem ferm convinse ca Parlamentul European insusi trebuie, la randul sau, sa puna piciorul in prag si sa arate ca nu tolereaza acest tip de discurs al urii chiar in incinta sa”, arata ele.

„Singurul lucru pe care il poate face presedintele este sa le sanctioneze indemnizatiile zilnice – dar cel mai important lucru, desigur, este sa spuna ca au intrecut masura”, a declarat pentru POLITICO europarlamentarul de stanga Malin Bjork.

Un purtator de cuvant al presedintei Roberta Metsola a confirmat primirea scrisorii si a adaugat: „Vom analiza acest lucru impreuna cu serviciile plenului si cu vicepresedintele care va prezida in acel moment”.

Cei trei eurodeputati de dreapta au luat pozitii incendiare, care tin de un razboi cultural, la dezbaterea de marti din Parlament, scrie POLITICO.

In discursul sau din plenul Parlamentului European, Cristian Terhes a descris femeile transsexuale ca fiind „perverse de sex masculin”. El a spus ca recunoasterea legala a existentei femeilor transsexuale este „cea mai mare amenintare la adresa femeilor” si a facut o paralela intre barbatii care se identifica ca femei si barbatii care se identifica ca masini.

Scrisoarea adresata Robertei Metsola sustine ca acest comentariu a fost „direct transfobic si constituie un discurs al urii pe baza sexului si a orientarii sexuale”.

Terhes a declarat pentru POLITICO ca nu a primit o copie a scrisorii. „Orice lege care permite ca un barbat sa fie recunoscut ca femeie, doar pentru ca asa pretinde, este o amenintare grava si o forma de violenta impotriva femeilor. Voi lua cu placere atitudine pentru a proteja adevarul si femeile de aceasta forma grava de violenta promovata de ideologia agresiva de gen”, a adaugat europarlamentarul roman.

In discursul sau, Anders Vistisen – eurodeputat de extrema dreapta din partea Partidului Popular Danez – a acuzat influenta islamului pentru violenta impotriva femeilor din tara sa, parand sa-i acuze pe musulmani de „multe exemple de crime si violuri”.

Imediat dupa aceea, europarlamentarul Renew, Samira Rafaela, care este femeie de culoare si una dintre autoarele scrisorii, a luat cuvantul in hemiciclu, spunand: „Acest tip de discurs poate favoriza agresivitatea si atacurile fata de oameni care au, de exemplu, un trecut de imigranti”. Rafaela a indemnat-o pe vicepresedinta Parlamentului, Heidi Hautala, care prezida dezbaterea, sa „analizeze aceasta chestiune”. Hautala a raspuns ca „s-ar putea face referire la o regula interna privind comportamentul respectuos al deputatilor si daunele aduse reputatiei Parlamentului”.

Autoarele scrisorii au sustinut ca remarcile lui Vistisen au fost un „exemplu clar de discurs al urii” bazat pe etnie si religie.

Intr-un e-mail catre POLITICO, Vistisen si-a aparat discursul ca fiind „bazat pe fapte” si a declarat ca le va prezenta „cu placere” presedintei Metsola. „Nu am auzit nimic oficial de la administratia Parlamentului European si nici de la presedinte”, a mai scris el.

La aceeasi dezbatere din plen, Isabella Adinolfi, eurodeputata din partea Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, a vorbit despre italiencele agresate sexual de pakistanezi, bengalezi, marocani sau „imigranti africani”.

„Adinolfi face o legatura sugerand ca violenta impotriva femeilor este un fenomen care exista exclusiv in culturile „straine”, spre deosebire de propria ei cultura „italiana” sau „europeana”, desi stim ca violenta exista in toate tarile din lume” – au denuntat cele trei colege europarlamentar in scrisoare.

„Cred ca este ingrozitor faptul ca extrema dreapta este atat de ipocrita, incat singurul moment in care se preface ca ii pasa de drepturile femeilor este atunci cand se pot folosi de drepturile femeilor pentru a lovi minoritatile”, a comentat eurodeputata Bjork pentru POLITICO.

„Acest atac este, prin toate mijloacele, o intimidare din partea colegilor verzi si de stanga. Violenta si fanatismul de care dau dovada acesti colegi nu fac decat sa dauneze Europei” – a declarat in replica, pentru POLITICO, eurodeputata italiana Isabella Adinolfi.

Si alti eurodeputati au reactionat ferm dupa dezbatere. Parlamentarul francez din Renew Irene Tolleret a declarat pentru POLITICO: „A fost monstruos”.

Europarlamentarul Pierrette Herzberger-Fofana, o femeie de culoare din grupul Verzilor, s-a declarat „stupefiata” de cuvintele pe care le-au folosit cei trei si este de parere ca ar trebui sa fie sanctionati.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: