analize

Presa de la Budapesta: „Suntem la ani-lumina de prosperitatea romaneasca”. Analiza privind consumul pe cap de locuitor in tarile din Europa Centrala si de Est

Consumul real al gospodariilor maghiare ajunge la 72% din media UE. Aceasta este a doua cea mai proasta cifra din Uniunea Europeana, potrivit Eurostat, scrie Nepszava.

Anul trecut, consumul maghiarilor a recuperat 2 puncte procentuale fata de media UE, in timp ce in 2021 a ajuns doar la 70% din media UE, potrivit datelor Eurostat ajustate la paritatea puterii de cumparare. Ceea ce nu s-a schimbat: aceasta este a doua cea mai proasta cifra din UE. In 2021 si anul trecut, doar bulgarii au cheltuit pentru consum mai putin decat ungurii, unde consumul individual a ajuns la 67% din media UE.

Acest lucru inseamna pur si simplu ca gospodariile maghiare sunt pe locul doi in topul celor mai sarace din UE – dar, desigur, acest lucru este valabil doar pentru medie, exista o variatie uriasa intre diferitele zone ale tarii.

Consumul maghiar este la acelasi nivel cu cel al Slovaciei, unde statisticienii au masurat 73% din media UE. Parcurgand clasamentul de jos in sus, urmeaza Croatia (75%) si apoi Grecia (78%).

Dintre fostii concurenti regionali, cehii au cea mai slaba performanta, dar chiar si acolo achizitia de produse de consum pe cap de locuitor atinge 83% din media UE, urmati de polonezi cu 86% si de romani cu 88%.

In ultimii ani, Romania a depasit Ungaria in ceea ce priveste consumul pe cap de locuitor, dar faptul ca a reusit sa bata si celelalte state din regiune este o realizare serioasa.

Consumul romanesc este sustinut in mod semnificativ de banii trimis in tara de un numar mare de romani care lucreaza in strainatate, subliniaza publicatia maghiara.

In fruntea listei se afla de ani de zile Luxemburg, unde consumul a depasit cu 38% media UE (138%), urmat de Germania (119%) si de Austria, unde consumul pe cap de locuitor este de 118% din media UE.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

4 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

4 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

4 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

2 ore ago