news

Presa din UE scrie socata: „Problema pentru Kovesi a fost ca guvernul tarii sale a dus o campanie impotriva ei”

Numeroase publicatii europene scriu despre modul in care guvernul de la Bucuresti a actionat impotriva candidatei romance la functia de sef al Parchetului European. ”Furia puterii de la Bucuresti se explica prin misiunile viitorului procuror european”, se afirma pe site-ul televiziunii francofone belgiene RTBF.

Publicatia europeana Politico, citata de RFI, observa ca , spre deosebire de cei doi rivali ai ei pentru acest post, Kovesi s-a confruntat cu un tir din partea deputatilor din tara sa de origine, in legatura cu trecutul sau. Controversa asupra lui Kovesi a ajutat candidatura francezului Bohnert.

„Problema pentru Kovesi a fost ca guvernul tarii sale a dus o campanie impotriva ei si nu a incercat sa o sustina printre statele membre, ceea ce este vital la nivelul Consiliului”, a spus pentru Politico un diplomat european.

Euractiv apreciaza ca tot zgomotul din spatele candidaturii lui Kovesi se explica prin rezistenta opusa de guvernul roman si deputatii din coalitia de guvernamant, toti mobilizati impotriva candidaturii sale.

In calitate de sef al agentiei anti-coruptie din Romania, Kovesi a fost apreciata la Bruxelles si in capitalele UE, dar nu si in tara sa de origine, unde social-democratii aflati la guvernare au indepartat-o din functie, in iulie anul trecut.

Si EU Observer scrie ca actualul guvern al Romaniei a facut lobby impotriva lui Kovesi, dupa ce departamentul anti-coruptie pe care l-a condus timp de cinci ani a ajutat la condamnarea politicienilor de rang inalt. De partea cealalta, sustinatorii ei o vad pe Laura Codruta Kovesi drept o eroina care a luptat pentru combaterea coruptiei intr-o tara puternic afectata de acest flagel.

Ziarul Belgian L’Echo transmite la randul ei ca simbolul anti-coruptiei din Romania se lupta pentru a conduce procuratura europeana. Si se intreaba daca nu cumva guvernul acestei tari corupte va reusi sa o opreasca. Romania, care prezideaza in prezent UE, isi intensifica presiunea pentru a impiedica preluarea postului de catre Laura Kovesi.

Site-ul televiziunii francofone belgiene RTBF spune la randul sau ca ”Furia puterii de la Bucuresti se explica prin misiunile viitorului procuror european. El sau ea va trebui sa urmareasca fraudele impotriva intereselor financiare ale UE si frauda in materie de TVA in 22 de tari ale UE (inclusiv Romania). Iar una dintre principalele probleme o reprezinta o deturnare de 21 de milioane de euro din fondurile UE care il implica si pe liderul Partidului Social Democrat la putere la Bucuresti. Acesta a fost deja condamnat de doua ori pentru coruptie de catre Laura Codruta Kovesi”, mai scrie pagina televiziunii belgiene.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

7 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

8 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

8 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

8 ore ago

Ministrul chinez al agriculturii, investigat pentru coruptie

Organismul de supraveghere al Partidului Comunist Chinez a declarat ca ministrul agriculturii este investigat pentru…

8 ore ago