„Presa si societatea civila franeaza tendintele autoritariste” – Ambasadorul SUA, mesaj care-i va da fiori reci lui Dragea: „Sustinem lupta anticoruptie!”

news

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a sustinut un discurs la Rasnov, la Festivalul de Film si Istorii, vorbindu-le participantilor despre pericolul populismului, care poate fi oprit doar daca exista institutii democratice functionale si o societate civila activa, asa cum s-a intamplat in Romania in iarna, in timpul protestelor fata de OUG 13, arata News.ro.

„Populismul nu este pe de-a intregul nociv, dar are o componenta care poate duce catre regimuri autoritare. Populismul poate folosi metodele democratice pentru a submina democratia. Cel mai rau exemplu este Republica de la Weimar si Hitler. Un alt exemplu este Venezuela in perioada asta. Populismul nu poate deveni nociv cand institutiile care aplica echilibrul puterilor functioneaza, cand alti actori din societate (presa, societate civila si altii) franeaza tendintele autoritariste.

Am vazut ce a reusit sa faca societatea civila iarna trecuta in Romania”, a spus ambasadorul. El a apreciat ca acest control a functionat impotriva populismului din multe puncte de vedere, implicat fiind si presedintele Iohannis. „Presedintele vostru a facut tot ce a putut pentru a opri OUG 13. Apoi societatea civila si presa libera au actionat intr-un mod care i-a inspirat pe vecinii vostri, pe alte state europene si SUA cu privire la demonstratiile masive si pasnice in sprijinul democratiei si statului de drept. Cand presedintele vostru a stat alaturi de presedintele meu in iunie, la Casa Alba, presedintele meu a fost foarte clar ca SUA continua sa sustina lupta anticoruptie din Romania”, a adaugat Klemm.

Ambasadorul a mai spus ca cel mai eficient instrument impotriva populismului este votul. „Cred ca politicienii romani care sunt la inceput de cariera, alesi in Parlament pentru prima data, de exemplu, ar trebui sa se priveasca, ar trebui sa-si bazeze deciziile pe constiinta lor si apoi ar trebui sa aiba curajul sa faca ce trebuie pentru tara lor”, a afirmat Hans Klemm.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: