Presedinta Slovaciei il compara pe premierul tarii cu Viktor Orban. Ea reclama „testarea limitelor democratiei”

externe

Intr-un interviu publicat, duminica, de Financial Times, presedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, il critica pe premierul tarii, Robert Fico, pentru incercarile de a slabi statul de drept si pentru contactele sale cu Rusia, comparandu-l cu omologul lui din Ungaria, Viktor Orban, de la care spune ca se inspira.

„Slovacia este deseori comparata cu Ungaria in prezent si pare evident ca acest guvern (Fico) se inspira din Ungaria”, a declarat presedinta Zuzana Caputova, care se apropie de sfarsitul mandatului si a anuntat ca nu va mai candida. Ea a fost aleasa in 2020 pe fondul demonstratiilor anti-Fico declansate de asasinarea unui jurnalist si a logodnicei sale, care l-au fortat pe premier sa demisioneze, potrivit articolului preluat de news.ro.

„Alunecarea” spre Rusia

Fico a revenit la putere in toamna anului trecut, iar in februarie, in ciuda protestelor, parlamentul slovac a votat modificarea Codului penal si desfiintarea Biroului procurorului special, care investiga infractiunile grave si coruptia, o decizie criticata de Bruxelles. Caputova, de profesie avocat, a facut apel la Curtea Constitutionala, care a suspendat unele dintre prevederile legii.

Ca raspuns, Fico a sugerat ca urmatorul presedinte al Slovaciei sa il demita pe unul dintre judecatorii de frunte ai Curtii Constitutionale pentru ca ar fi fost responsabil pentru o scurgere de informatii catre mass-media.

Caputova spune ca o astfel de intimidare este „absolut inacceptabila si iresponsabila”, deoarece „pune sub semnul intrebarii” independenta instantei. „Cred ca limitele democratiei sunt testate”, a declarat ea.

De cand Fico a venit la putere, Slovacia a gasit o cauza comuna cu Ungaria in criticarea sprijinului occidental pentru Ucraina si a sanctiunilor impotriva Rusiei. Fico a declarat luna aceasta ca „strategia occidentala de a folosi razboiul din Ucraina pentru a slabi Rusia din punct de vedere economic, militar si politic nu functioneaza”.

Saptamana trecuta, ministrii de externe slovac si maghiar au rupt randurile cu omologii lor din UE, intalnindu-se cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov in Turcia.

Caputova spune ca intalnirea lui Fico cu Lavrov nu a adus tara mai aproape de pace, ci „a creat mai multa distanta intre Slovacia si partenerii si aliatii” ei.

Alegeri prezidentiale, din 23 martie, ar putea consolida pozitia lui Fico

Presedinta Slovaciei a declarat ca nu va mai candida pentru un nou mandat, dupa ce cinci guverne diferite in tot atatia ani au lasat-o „complet epuizata”. In schimb, ea a spus ca intentioneaza sa voteze pentru fostul ministru de externe Ivan Korcok, candidatul sustinut de opozitia liberala.

Favoritul pentru a o inlocui pe Caputova la alegerile prezidentiale din 23 martie este insa Peter Pellegrini, un partener de coalitie in guvernul lui Fico, a carui alegere ar consolida controlul acestuia asupra puterii. Sondajele de opinie indica faptul ca lupta stransa dintre Pellegrini si Korcok va fi decisa in cadrul unui al doilea tur de scrutin, pe 6 aprilie.

Presedintele in Slovacia, ca si in Ungaria, are un rol in mare parte ceremonial, dar poate intarzia legislatia adresandu-se Curtii Constitutionale si poate numi si revoca judecatorii de la instanta suprema.

Jurnalistul Jan Kuciak, a carui asasinare a scos oameni in strada si a dus la caderea precedentului guvern Fico, investigase presupusele legaturi intre partidul Smer al lui Fico si retelele criminale. Atat premierul, cat si Smer neaga ca ar avea legaturi cu crima organizata.

O „parte substantiala a populatiei” este inca foarte implicata in procesele democratice si nu a uitat despre ce a scris Kuciak, spune Caputova. „Cred ca oamenii nu au uitat nici oportunitatea ratata a unei alternative politice care ar fi trebuit sa aduca stabilitate si securitate in Slovacia”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: