Presedintele Cehiei: „In calitate de stat agresor, Rusia ‘nu are dreptul’ sa stabileasca conditiile pentru pace in Ucraina”

externe

petr pavel, presedinte cehia

Presedintele ceh Petr Pavel anunta ca nu este posibil sa ne imaginam Rusia si Ucraina negociind un acord de pace, deoarece propunerile Rusiei indica intentia de a continua subjugarea Ucrainei si nu o pace durabila, relateaza Kyiv Independent.

Pe masura ce razboiul intra in al treilea an, mai multi lideri internationali au indemnat Ucraina sa intre in discutii de pace cu Rusia, inclusiv Papa Francisc si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Pavel a declarat ca astfel de negocieri nu vor avea probabil succes.

„Toate propunerile rusesti de pana acum au fost, de fapt, un diktat”, a declarat Pavel pentru Radio Cehia.

„Kremlinul a prezentat lista sa de conditii pe care, in calitate de agresor, nu are dreptul sa le inainteze”, a mai spus el.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in repetate randuri ca obiectivele invaziei, si anume asa-numita „demilitarizare” si „de-nazificare” a Ucrainei, nu s-au schimbat.

Ucraina a anuntat ca discutiile de pace ar trebui sa se desfasoare pe baza formulei sale de pace in 10 etape, care include retragerea completa a trupelor rusesti din Ucraina. Moscova respinge aceasta propunere.

Un document obtinut de Wall Street Journal arata ca termenii de pace propusi de Rusia pentru Ucraina in 2022 ar refuza Ucrainei statutul de membru NATO si ar reduce fortele militare ale tarii, lasand-o permanent vulnerabila la agresiunea rusa.

Pavel a declarat ca, in loc de negocieri, razboiul s-ar incheia probabil cu victoria militara clara a uneia dintre parti sau cu o eventuala epuizare a ambelor parti.

Dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca trimiterea de trupe occidentale in Ucraina nu poate fi „exclusa”, Pavel a fost unul dintre putinii lideri europeni care nu a respins sugestia in mod categoric.

In schimb, Pavel a facut apel la continuarea discutiilor privind posibila prezenta a soldatilor occidentali in Ucraina, indemnand tarile partenere sa „nu ne limitam acolo unde nu este necesar”. El a precizat ca nu se referea la unitati de lupta, ci la posibile misiuni de antrenament.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: