Presedintele Columbiei, Gustavo Petro, a dat instructiuni ca tara sa sa deschida o ambasada la Ramallah, in teritoriile palestiniene

externe

presedinte, Columbia, teritorii palestiniene, ambasada

Columbia va deschide o ambasada la Ramallah, in teritoriile palestiniene, a anuntat miercuri ministrul columbian de externe, Luis Murillo.

„Presedintele (Gustavo) Petro a dat instructiuni ca sa instalam ambasada Columbiei la Ramallah. Acesta va fi urmatorul pas pe care il vom face”, a afirmat Luis Murillo intr-o declaratie preluata de Reuters.

In octombrie, Gusravo Petro a facut cunoscuta intentia sa de a deschide o ambasada in teritoriile palestiniene.

Aceasta declaratie intervine dupa ce trei tari europene (Spania, Irlanda si Norvegia) au anuntat decizia lor de a recunoaste statul Palestina, anunt care a starnit furia Israelului.

„Columbia a recunoscut deja Palestina ca stat in ultimii ani. (…) Suntem convinsi ca tot mai multe tari vor recunoaste Palestina”, a adaugat el.

„In contextul Acordurilor de la Oslo, ONU a convenit asupra unei solutii cu doua state, este deci necesar ca Palestina sa fie recunoscuta ca stat de sine statator”, a mai comentat ministrul columbian.

La inceputul lui mai, presedintele Petro a anuntat ruperea legaturilor diplomatice cu Israelul, numind guvernul premierului Benjamin Netanyahu „genocidar” in conducerea razboiului din Fasia Gaza. Israelul a fost un aliat traditional al Columbiei de zeci de ani.

Pe 10 mai, el a cerut Curtii Penale Internationale (CPI) sa emita un mandat de arestare impotriva premierului Netanyahu.

Ales in 2022 primul presedinte de stanga din istoria Columbiei, Petro a criticat ferm, in mai multe randuri, razboiul purtat de Israel in Fasia Gaza dupa atacurile fara precedent ale Hamas in sudul teritoriului israelian pe 7 octombrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: