Presedintele Frantei i-a spus in fata lui Erdogan ca Turcia nu are ce cauta in UE. Reactia presedintelui turc

externe

Evolutiile recente in domeniul drepturilor omului din Turcia exclud orice progres in negocierile de aderare a acestei tari la Uniunea Europeana, a declarat vineri presedintele francez Emmanuel Macron, dupa intrevederea avuta la Paris cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

”In ceea ce priveste relatia cu Uniunea Europeana, este clar ca evolutiile si optiunile recente nu permit niciun avans in procesul inceput”, a spus seful statului francez intr-o conferinta de presa comuna cu Erdogan.

El i-a propus Turciei un ‘parteneriat cu UE’, mai degraba decat o aderare, astfel incat tara sa ramana ‘ancorata’ in Europa. ”Trebuie sa vedem daca nu putem regandi aceasta relatie nu in cadrul procesului de integrare, ci poate al unuia de cooperare, al unui parteneriat cu o finalitate, pentru a pastra Turcia si poporul turc ancorate in Europa si a face ca Turcia sa-si construiasca viitorul privind catre Europa si impreuna cu Europa”, a declarat Macron.

Oficialul francez a adaugat ca tarile democratice trebuie sa respecte statul de drept in lupta lor contra terorismului si, in aceasta privinta, si-a exprimat ingrijorarea fata de soarta a numerosi studenti, profesori si jurnalisti din Turcia.

”Democratiile noastre trebuie sa fie puternice in fata terorismului, dar in acelasi timp ele trebuie sa protejeze complet statul de drept”, a spus Emmanuel Macron.

In replica, Recep Tayyip Erdogan a estimat ca unii jurnalisti alimenteaza terorismul prin ceea ce scriu.

El a mai spus ca Turcia ‘s-a saturat’ sa astepte o eventuala aderare la Uniunea Europeana. ”Nu se poate ca in permanenta sa imploram o intrare in UE”, a declarat Erdogan in conferinta de presa comuna.

Peste 150.000 de persoane, printre care profesori, jurnalisti si avocati, au fost concediate sau suspendate din functie dupa puciul esuat din 15 iulie 2016 din Turcia. Ankara il acuza pe predicatorul Fethullah Gulen, care traieste intr-un exil autoimpus in statul american Pennsylvania din 1999, ca a organizat tentativa de lovitura de stat, acuzatii respinse ferm de Gulen.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: