externe

Presedintele german isi cere scuze pentru masacrul comis de fortele coloniale germane in Tanzania, la inceputul secolului XX: „Imi este rusine. Mi-e rusine de ceea ce soldatii coloniali germani i-au facut stramosului vostru”

Seful statului german a cerut miercuri „iertare” pentru abuzurile comise de fortele coloniale ale tarii sale in Tanzania, in timpul unei vizite la Songea, locul unui masacru al populatiei indigene Maji-Maji la inceputul secolului al XX-lea.

„Ma inclin in fata victimelor dominatiei coloniale germane. Si, in calitate de presedinte federal al Germaniei, vreau sa cer iertare pentru ceea ce germanii au facut stramosilor vostri”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, potrivit textului discursului distribuit de biroul sau.

Intre 1905 si 1907, trupele coloniale germane au masacrat intre 200.000 si 300.000 de reprezentanti ai populatiei Maji-Maji in urma unei revolte a acestora, potrivit estimarilor furnizate de istorici.

Steinmeier s-a referit la soarta sefului Songea Mbano, unul dintre liderii rebeliunii de la acea vreme, care a fost spanzurat si decapitat de germani impreuna cu 66 dintre luptatorii sai.

„Oamenii din Germania care au o oarecare cunoastere a istoriei coloniale germane trebuie sa fie ingroziti de amploarea brutalitatii fortelor coloniale germane”, le-a spus el urmasilor sefului Songea, potrivit textului discursului.

„Imi este rusine. Mi-e rusine de ceea ce soldatii coloniali germani i-au facut stramosului vostru si colegilor sai razboinici”, a continuat presedintele german.

Imperiul colonial german, care nu a atins niciodata amploarea celui francez, britanic sau portughez, a cuprins mai multe tari africane, printre care Burundi, Rwanda, Tanzania, Namibia si Camerun. Acesta a incetat sa mai existe dupa Primul Razboi Mondial.

In ultimele doua decenii, Germania a inceput totusi sa se impace cu trecutul sau colonial, ceea ce a determinat-o sa faca restituiri.

Germania a restituit ramasitele membrilor triburilor Herero si Nama din Namibia, colonizata intre 1884 si 1915, unde a recunoscut in mai 2021 ca a comis un „genocid”.

„Acesta este un alt motiv pentru care am venit la Songea: sa duc aceste povesti cu mine in Germania, pentru ca mai multi oameni din tara mea sa le auda. Ceea ce s-a intamplat aici face parte din istoria noastra comuna – istoria stramosilor dumneavoastra si istoria stramosilor nostri”, a spus Steinmeier.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

O oră ago

Fostul sef al Politiei Costinesti a refuzat sa fie testat dupa ce a fost prins conducand „imprudent” prin Mangalia. S-a ales cu dosar penal

Fostul sef al Politiei Costinesti a fost prins in trafic, marti, in timp ce conducea…

6 minute ago

SUA vor o forta multinationala cu participarea statelor arabe in Gaza. Trei state arabe au anuntat ca sunt dispuse sa trimita trupe

Administratia Biden incurajeaza statele arabe sa se alature unei forte de mentinere a pacii care…

12 minute ago

O tanara supradotata din Statele Unite, care a intrat la facultate la 10 ani, si-a luat doctoratul in medicina la 17 ani

Participarea lui Dorothy Jean Tillman II la festivitatea de absolvire a Universitatii de Stat din…

O oră ago

Carabinierii italieni au descoperit o retea de traficanti italo-albaneza, care se pregatea sa transporta droguri cu submarinul prin Marea Adriatica – VIDEO

Carabinierii Departamentului de Investigatii al Comandamentului Provincial Torino au arestat mai multi membri ai unei…

47 de minute ago