Presedintele Iohannis cere CNA-ului pesedizat sa isi respecte „propria lege de functionare”. Nou abuz comis de CNA

news

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat vineri Consiliului National al Audiovizualului (CNA) sa emita decizia privind normele de promovare a campaniei pentru referendum si sa adopte recomandarea de difuzare a unui spot audio-video realizat de Presedintie pentru promovarea acestuia.

„Administratia Prezidentiala a solicitat vineri, 17 mai a.c., in numele Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, Consiliului National al Audiovizualului sa isi respecte propria lege de functionare si sa emita decizia privind normele si regulile de reflectare a campaniei pentru referendum. Desi Legea audiovizualului nr. 504/2002 prevede clar ca CNA este autorizat sa emita «normele si regulile de reflectare a desfasurarii campaniilor electorale si a celor pentru referendum», Consiliul nu si-a respectat aceasta obligatie legala, desi intram in ultima saptamana de campanie pentru referendum”, arata un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

De asemenea, Presedintia a solicitat adoptarea „cu celeritate”, a unei recomandari de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administratia Prezidentiala, in regim de anunt de interes public, catre televiziunile nationale si locale.

„Acest spot are in vedere informarea si cresterea gradului de constientizare a importantei referendumului”, conform sursei citate.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca nerespectarea prevederilor legale, precum si a Constitutiei, este „un abuz”.

„Presedintele Klaus Iohannis considera ca refuzul CNA de a-si indeplini atributiile ii afecteaza in mod direct pe cetatenii Romaniei, pentru ca dreptul la informatie este un drept prevazut si garantat expres prin Constitutie. Toate autoritatile publice sunt obligate sa respecte Constitutia, orice nerespectare a legii, cu atat mai mult a Legii fundamentale, fiind un abuz”, conchide comunicatul prezidential.

Pe 26 mai 2019, odata cu alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European, va avea loc referendumul national convocat de Presedintele Romaniei pe tema justitiei din Romania. La referendumul national se va vota in aceleasi sectii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegatorii pot opta sa isi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate doua buletine de vot, corespunzatoare celor doua intrebari supuse referendumului.

Cele doua intrebari ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:

1. „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?”

2. „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: