externe

Presedintele Italiei anunta ca invazia Rusiei in Ucraina nu poate fi rezolvata prin „recompensarea” Moscovei pentru agresiunea produsa

Presedintele Italiei a declarat marti, in fata Adunarii Generale a ONU, ca invazia Rusiei in Ucraina nu poate fi rezolvata prin recompensarea Moscovei pentru agresiune si ca pacea poate veni doar atunci cand suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei vor fi restabilite.

Sergio Mattarella a declarat ca Italia, care conduce in prezent reuniunile G7, si multi parteneri internationali au venit in apararea Ucrainei pentru a sustine principiul conform caruia trebuie sa se acorde solidaritate natiunilor atacate prin acte care incalca dreptul international si Carta ONU.

„Niciun stat, indiferent cat de puternic sau de dotat cu un arsenal nuclear amenintator ar fi, nu se poate gandi sa incalce principiile, inclusiv suveranitatea, integritatea teritoriala si independenta unei alte tari, fara a se confrunta cu sanctiuni”, a spus el, citat de Associated Press.

Mattarella a declarat ca sfarsitul celor doua razboaie mondiale si prabusirea Uniunii Sovietice au adus o noua speranta in Europa si ca „Rusia si-a asumat marea responsabilitate istorica de a fi readus razboiul in inima continentului european”.

Presedintele italian a subliniat ca invazia Rusiei in Ucraina nu este un simplu conflict regional, intrucat Moscova doreste sa isi exercite influenta globala. Rusia este membru permanent cu drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU, care este insarcinat cu asigurarea pacii si securitatii internationale.

Razboiul din Ucraina, tara care a fost candva unul dintre principalele granare ale lumii, a creat penurie de alimente si energie, in special in unele parti ale Africii, a spus el.

Mattarella a adaugat ca dividendele pacii care au stimulat alocarea resurselor pentru dezvoltare in locul armelor dupa incheierea Razboiului Rece au fost irosite, deoarece Rusia da timpul inapoi si incepe o noua cursa a inarmarii.

In contextul in care razboiul din Ucraina se afla acum in al treilea an, el a declarat ca Italia, partenerii sai internationali si oamenii de pretutindeni sunt angajati sa ajunga la o solutie pasnica si de lunga durata la acest conflict.

„Nu orice solutie, insa, cu atat mai putin o solutie care ar recompensa agresorul si i-ar umili pe cei atacati, creand un precedent periculos pentru toata lumea”, a spus Mattarella.

„Pentru ca pacea sa fie echitabila si de lunga durata, aceasta trebuie sa se bazeze pe principiile nobile si inalienabile ale dreptului international si ale Cartei Natiunilor Unite”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Primar PSD din Gorj, dupa ce a lovit o femeie cu masina si a fugit: „Eu sunt bine”. Primarul este fan al Moscovei

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Paiusi, este cercetat de politisti dupa ce, duminica, a acrosat…

11 minute ago

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

3 ore ago

Omul de incredere al lui Alexei Navalnii spune ca „nu va renunta niciodata” la lupta impotriva lui Putin

Leonid Volkov, cel care a fost atacat cu brutalitate in luna martie, spune ca impartaseste…

3 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

3 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

4 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

5 ore ago