Presedintele libertarian Javier Milei face minuni in Argentina: inflatia in aceasta tara a scazut de la 300% la doar 11% in doar cateva luni

externe

FMI, imprumut, Argentina, laude, Javier Milei

Argentina a fost, de-a lungul timpului, o tara cu guverne falimentare, colapsuri economice si incapacitate de plata a datoriilor. Cu toate acestea, in mod incredibil, exista semne ca – impotriva tuturor sanselor – reformele indraznete si de piata libera ale presedintelui sau libertarian, Javier Milei, incep sa functioneze.

Cu o inflatie in scadere si rate ale dobanzilor in scadere, Milei demonstreaza deja ca establishmentul economic global de stanga – dependent de un guvern mai mare si de deficite nesfarsite – se insala. In Argentina, inflatia a scazut de la 300 la suta la doar 11 la suta si Milei preconizeaza ca va scadea si mai mult, scrie The Telegraph.

Saptamana trecuta, Milei a anuntat ca tara a inregistrat primul excedent bugetar trimestrial din 2008 incoace, un modest 0,2 % din PIB, dar totusi o realizare uimitoare intr-un interval de timp atat de scurt, mai ales pentru o tara care a inregistrat deficite in 113 din ultimii 123 de ani.

Apoi, banca centrala, pe care Milei nu a apucat inca sa o desfiinteze asa cum a promis, a redus ratele dobanzilor pentru a treia oara in trei saptamani. Desi acestea sunt inca la un nivel ametitor de 50 de procente, acest lucru va incepe sa se rasfranga asupra economiei foarte curand. Investitorii au inceput sa observe.

Potrivit datelor economice, peso a fost moneda cu cea mai buna performanta din lume in primul trimestru al acestui an, iar pietele de obligatiuni sunt, de asemenea, in crestere.

Este posibil ca situatia sa se imbunatateasca si in lunile urmatoare. Cu preturi stabilizate si o moneda in crestere, investitiile ar trebui sa inceapa sa curga din nou intr-o tara bogata in resurse naturale si hipercompetitiva in ceea ce priveste costurile salariale.

Daca Milei isi poate respecta promisiunea de a debloca rezervele vaste de petrol si gaze de sist ale tarii – folosind tehnologii care s-au dovedit sigure si de succes in SUA – atunci economia ar putea chiar sa inceapa sa explodeze.

In acest caz, Argentina ar sfida un establishment economic global dependent de un guvern mai mare, de mai multe reglementari si de deficite in crestere.

La alegerea lui Milei, acesta a fost respins ca un nebun care va fi inlaturat din functie in cateva luni, daca nu saptamani. Demonstrand ca aceasta naratiune era gresita, el avea sa arate ca reformele pietei libere sunt departe de a fi imposibile.

Asadar, cum se afla el pe cale sa produca un soc atat de puternic asupra ortodoxiei economice invechite? In esenta, a avut trei mari decizii corecte.

In primul rand, chiar si fara o majoritate in parlament, a fost nemilos. Departamente guvernamentale intregi au fost inchise peste noapte, indiferent de consecintele imediate. Ministerul Culturii a fost desfiintat, la fel si agentia antidiscriminare si serviciul de stiri detinut de stat. Numai luna trecuta, el a dezvaluit planurile de a concedia alti 70.000 de angajati de stat.

Milei nu a incercat sa taie treptat, sa controleze bugetele sau sa usureze plecarea oamenilor cu pensionari anticipate sau inghetarea angajarilor. In schimb, asa cum a promis, a taiat cu „drujba” din masinaria statului, obtinand economii uriase in acest proces.

Apoi, a fost indraznet. Presedintele a devalorizat masiv peso-ul in prima zi, asumandu-si in avans impactul financiar, si apoi a eliminat controlul chiriilor, restrictiile de pret si subventiile de stat. A redus drepturile lucratorilor, reducand concediul de maternitate si indemnizatiile de concediere si a permis companiilor sa concedieze lucratorii care au intrat in greva.

A eliminat subventiile pentru combustibil, chiar daca acest lucru a insemnat o crestere temporara a inflatiei. Desigur, a existat o durere pe termen scurt, dar rezultatele devin acum evidente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: