Presedintele Maia Sandu, pe jos pe strazile din Bruxelles. Europarlamentar: „Moldova ne pune in fata o oglinda mare, ne furam singuri caciula, bai!”

politica

Europarlamentarul Nicu Stefanuta face o comparatie relevanta intre guvernarea din Republica Moldova si cea din Romania dupa ce Chisinaul a obtinut statututul de candidat la aderarea la UE. „Credem ca suntem importanti si ca noi i-am bagat azi pe moldoveni in curtea UE, dar adevarul e ca au intrat singuri, asa cum intra o echipa buna in Champions’ league”, subliniaza Stefanuta.

„Si totusi suntem fraieri! Ma gandeam acum la succesul fratilor nostri moldoveni si la posibilele lectii pentru noi, pentru romani.

Ma uitam la guvernul lor: dinamic, european, vestic.

Un guvern condus de o absolventa de Harvard, care lucreaza impreuna cu o Presedinta, si ea absolventa de Harvard. In Romania, jumatate din membrii guvernului au lucrari plagiate si tocmai s-au ocupat sa faca din asta o tema absolut ok.

Moldovenii au un guvern care are 5 femei absolut briliante, in portofolii importante. Al nostru o are pe Gabi Firea la tineret, familie si sport.

Moldovenii au reusit in scurt timp sa duca o diplomatie fulminanta. Maia Sandu a batut planeta in lung si in lat cu folos. La Bruxelles, Moldova e reprezentata de o ambasadoare tanara si extrem de dinamica, doamna Dana Morari. La noi auzi mereu ca fata lu’ nu stiu cine a ‘prins’ un loc cald la o ambasada tropicala oarecare. Ambasadele noastre sunt pline de rude si favoruri.

Ce voiam sa zic: ne furam singuri caciula, bai! Credem ca suntem smecheri dar de fapt lumea intreaga vede ca suntem doar niste amarati de bisnitari regionali.

Credem ca suntem importanti si ca noi i-am bagat azi pe moldoveni in curtea UE, dar adevarul e ca au intrat singuri, asa cum intra o echipa buna in Champions’ league.

Credem ca este ok sa ne casapim unii pe altii, dar nu este asa, ca se alege praful de tara asta. Credem ca e ok sa moara capra vecinului, chiar daca ea ne da lapte la amandoi.

Nu stiu, poate suna a rant, a lamentare, dar va spun sincer: Bine ca exista Moldova ca sa ne puna in fata o oglinda mare care ne arata cat de fraieri suntem!

PS in poza asta sunt presedinta tarii si ambasadoarei ei la Bruxelles mergand normal, relaxat pe strada. Nu tu blindate, fite si protocol. ‘Decat’ normalitatea pe care o vrem si noi”, a precizat Stefanuta.

Sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene (UE) au acordat joi Ucrainei si Republicii Moldova statutul de tari candidate la aderarea la clubul comunitar, dupa ce saptamana trecuta Comisia Europeana (CE) a facut o recomandare in acest sens, transmit agentiile internationale de presa.

Liderii celor 27 au facut, la summitul de la Bruxelles, primul pas spre aderarea celor doua tari, un proces care poate fi reversibil daca acestea nu se vor conforma reformelor cerute de CE in ceea ce priveste independenta justitiei, lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate sau aplicarea legii care limiteaza puterea oligarhilor.

Ziua de ”astazi marcheaza un pas crucial in drumul vostru spre UE”, a scris presedintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter, felicitandu-i pe presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si pe presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, si popoarele lor. ”Avem un viitor impreuna”, a adaugat el, scriind pe Twitter si in limbile celor doua tari tari, potrivit AFP.

Consiliul European a decis sa recunoasca „perspectiva europeana” a Georgiei, dar nu i-a acordat inca statutul de candidat.

Acordarea candidaturii Ucrainei si Republicii Moldova a fost garantata inainte de inceperea summitului, dar a durat mai mult decat era prevazut initial pentru ca liderii sa o aprobe, deoarece aprobarea a fost precedata de o discutie mai ampla privind viitorul procesului de extindere a Balcanilor de Vest, potrivit unor surse diplomatice, relateaza EFE.

Discutia a fost declansata de frustrarea exprimata public de liderii Albaniei, Macedoniei de Nord, Serbiei si Kosovo la finalul summitului UE cu Balcanii de Vest de joi dimineata, care s-a incheiat fara un progres in procesul lor de aderare.

”Ceea ce se intampla acum este o problema grava si o lovitura serioasa pentru credibilitatea UE. Pierdem timp pretios de care nu dispunem”, a declarat premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, referindu-se la veto-ul Bulgariei privind inceperea negocierilor de aderare cu Skopje si Tirana.

Ca urmare a acestor plangeri, Austria si Slovenia, in special, au facut presiuni pentru ca disponibilitatea UE de a primi Balcanii sa fie mai clara in concluziile summitului european, potrivit EFE.

La sfarsitul anului, Comisia urmeaza sa faca o prima evaluare a reformelor solicitate Ucrainei si Republicii Moldova, care se refera in special la lupta impotriva coruptiei si la independenta sistemului judiciar.

Urmatoarea etapa, deschiderea negocierilor oficiale, va necesita din nou unanimitatea celor 27 de state membre.

Aceste negocieri nu sunt inca deschise pentru Macedonia de Nord si Albania, care sunt candidate din 2005 si, respectiv, 2014. Tarile din Balcanii de Vest si-au exprimat joi frustrarea fata de ritmul lent al procesului de aderare, consemneaza si AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: