Presedintele peruan Pedro Castillo, demis si arestat dupa ce a incercat sa dizolve parlamentul

externe

Peru are, de miercuri, un nou presedinte, dupa o zi de schimbari politice dramatice, in care liderul de stanga Pedro Castillo a fost demis si arestat, dupa ultima sa tentativa de a se agata de putere prin dizolvarea Congresului, potrivit Reuters.

Ignorand incercarea lui Castillo de a demite legislatura prin decret, parlamentarii au continuat votul planificat anterior, cu 101 voturi pentru, sase impotriva si 10 abtineri.

Rezultatul a fost anuntat in urale puternice, iar legislativul a chemat vicepresedintele Dina Boluarte sa preia mandatul.

Boluarte, o avocata in varsta de 60 de ani, a depus juramantul ca presedinte pana in 2026, devenind prima femeie care conduce Peru. Ea a cerut un armistitiu politic dupa luni de instabilitate, inclusiv doua incercari anterioare de demitere, si a spus ca va fi format un nou cabinet care sa includa toate categoriile politice.

Ea a caracterizat miscarea lui Castillo de a dizolva Congresul ca o „tentativa de lovitura de stat”.

Ministerul public a declarat miercuri seara ca fostul presedinte a fost retinut si acuzat de „razvratire” si „conspiratie” pentru incalcarea ordinii constitutionale.

Posturile de televiziune l-au aratat pe Castillo parasind o sectie de politie si au anuntat ca va fi mutat intr-o inchisoare condusa de politie.

Castillo anuntase dizolvarea Congresului, instalarea unui „guvern de urgenta exceptional”, si noi alegeri legislative, anunt care a dus la demisiile ministrilor sai pe fondul acuzatiilor furioase atat din partea politicienilor de opozitie, cat si a aliatilor sai ca ar incerca o lovitura de stat.

Politia si fortele armate l-au avertizat ca aceasta cale pe care a urmat-o pentru a incerca sa dizolve Congresul este neconstitutionala si politia a spus ca a „intervenit” pentru a-si indeplini atributiile.

Au avut loc cateva mici proteste de strada. In Lima, zeci de oameni care fluturau steaguri au aplaudat caderea lui Castillo, in timp ce in alta parte a capitalei si in orasul Arequipa sustinatorii sai au marsaluit si au avut loc ciocniri cu politia.

Zeci de politisti cu scuturi si casti au fost dislocati in jurul Palatului Guvernului si al Congresului din Lima, care erau inconjurate de baricade metalice.

Peru a trecut prin multi ani de tulburari politice, cu mai multi lideri acuzati de coruptie, incercari frecvente de demitere si mandate prezidentiale intrerupte.

Cea mai recenta batalie juridica a inceput in octombrie, cand parchetul a depus o plangere constitutionala impotriva lui Castillo pentru ca ar fi condus „o organizatie criminala” pentru a profita de pe urma contractelor de stat si pentru obstructionarea investigatiilor.

Congresul l-a convocat pe Castillo saptamana trecuta sa raspunda acuzatiilor de „incapacitate morala” de a guverna.
Castillo a numit acuzatiile „calomnie” ale grupurilor care incearca „sa profite si sa preia puterea pe care oamenii le-au dat-o la urne”.

Castillo, in varsta de 53 de ani, scapase deja de doua alte incercari de a-l demite de cand si-a inceput mandatul in iulie 2021. Dar dupa incercarea de miercuri de a dizolva Congresul, aliatii sai l-au abandonat, iar puterile regionale au subliniat nevoia de stabilitate democratica.

Reactiile internationale de sprijin au aparut imediat.

„Statele Unite resping categoric orice act care incalca constitutia al presedintelui Castillo pentru a impiedica Congresul sa-si indeplineasca mandatul”, a scris ambasadorul SUA in Peru, Lisa Kenna, pe Twitter.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a salutat numirea lui Boluarte, adaugand ca Statele Unite vor „sprijini Peru in cadrul guvernului de unitate pe care presedintele Boluarte s-a angajat sa il formeze”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: