Presedintele sirian Bashar al-Assad afirma ca regimul sau a avut discutii „din cand in cand” cu Statele Unite

externe

Bashar al-Assad, discutii, Statele Unite

Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat intr-un interviu publicat duminica ca Siria a avut intalniri „din cand in cand” cu Washingtonul, in contextul in care tara incearca sa iasa din izolare, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Statele Unite au fost printre primele tari care au intrerupt legaturile cu presedintele sirian din cauza reprimarii protestelor pro-democratie din 2011, care au declansat un razboi civil. Multe tari occidentale si arabe au rupt, de asemenea, relatiile cu regimul de la Damasc.

In 2023, insa, presedintele Bashar al-Assad a initiat o apropiere de mai multe tari arabe, consacrata prin revenirea Siriei in Liga Araba.

Presedintele sirian a urmarit, in special, sa se apropie de bogatele monarhii din Golf, aliate ale Statelor Unite, pentru a le implica in finantarea reconstructiei tarii.

„In prezent, America ocupa ilegal o parte din pamanturile noastre,… dar ne intalnim cu ei din cand in cand, desi aceste intalniri nu duc la nimic”, a spus Assad intr-un interviu cu un oficial din regiunea separatista georgiana Abhazia publicat de agentia oficiala de stiri siriana Sana.”Exista intotdeauna speranta: chiar daca stim ca nu vor fi rezultate, trebuie sa incercam”, a adaugat el, ca raspuns la o intrebare privind posibilitatea restabilirii legaturilor cu tarile occidentale.

De la inceputul razboiului in 2011, Statele Unite au impus Siriei o serie de sanctiuni, deja un stat paria in Occident sub conducerea lui Hafez al-Assad, tatal actualului presedinte.

O lege americana care a intrat in vigoare in 2020 urmareste sa previna normalizarea comertului cu Siria pana cand regimul de la Damasc nu va da socoteala pentru atrocitatile comise de oficialii sirieni. Aceasta lege este insotita de sanctiuni impotriva mai multor persoane din anturajul presedintelui sirian.

Washingtonul este, de asemenea, in dezacord cu Damascul in privinta sprijinului american pentru autoritatile kurde semi-autonome din nord-estul Siriei, care conduc lupta impotriva gruparii Stat Islamic cu sprijinul unei coalitii internationale conduse de SUA. Damascul acuza autoritatile kurde de separatism si tradare.

In 2022, presedintele american Joe Biden a acuzat Siria ca l-a retinut pe jurnalistul american Austin Tice, rapit in 2012 la Damasc, cerand guvernului sirian sa contribuie la eliberarea sa. Damascul a negat ca l-ar fi retinut.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: