Presedintele TVR a trebuit sa dea socoteala pentru difuzarea de catre Cristache a interviului cu Ghita. Plesoianu a sarit sa il apere pe „Sarmaluta”: „Mi se oare odios”

news

Difuzarea de catre televiziunea publica a unui interviu cu omul de afaceri Sebastian Ghita, aflat in Serbia, a constituit, marti, un subiect de discutii in sedinta Comisiilor reunite de cultura ale Parlamentului, desi ordinea de zi includea doar audierea si validarea candidatilor pentru Consiliul de Administratie al SRTV.

Dupa audierea candidatilor, senatorii si deputatii comisiei au avut un timp alocat special pentru a pune intrebari despre activitatea acestora. Cu acest prilej, deputatul USR Iulian Bulai i-a adresat mai multe intrebari presedintelui interimar al SRTV, Doina Gradea, care fusese chemata anterior de PNL si USR sa dea explicatii despre interviu la Comisia de cultura a Camerei Deputatilor.

„Dupa cum stiti, atat USR, cat si PNL au cerut participarea dumneavoastra in cadrul Comisiei de cultura in urma difuzarii de catre TVR a interviului intre inculpatul Sebastian Ghita si un domn jurnalist si am cateva intrebari pe care as vrea sa vi le adresez punctual. Asadar: care sunt persoanele din conducerea TVR care au fost instiintate de difuzarea acestui interviu si care sunt persoanele care au aprobat difuzarea acestui interviu in aceasta forma?; care au fost termenii intelegerii dintre TVR si detinatorul de drept al interviului, cine a initiat negocierile pentru preluarea interviului de catre TVR?; exista un acord de coordonare editoriala intre cele patru posturi care au difuzat simultan acel material sau intre TVR si aceste posturi in particular? TVR a obtinut acordul direct si expres al domnului Sebastian Ghita de a difuza acest material?”, a intrebat Bulai, citat de Agerpres.

„Imi cer scuze, nu am cum sa retin opt intrebari, daca le dictati asa de repede”, a intervenit Doina Gradea, care a cerut ajutorul lui Gigel Stirbu (PNL), presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor. „De ce credeti ca sunt aici? V-am intrebat cate intrebari, pentru ca doamna sa poata nota si sa va raspunda. Ca atare, va rog dictati intrebarile, domnia sa va va raspunde”, a solicitat Gigel Stirbu.

Presedintele interimar al SRTV a aratat ca doreste, in primul rand, sa clarifice unele informatii aparute in spatiul public legate de neprezentarea sa la comisie in data de 20 martie.

„Asa cum reiese din adresa transmisa domnului presedinte Gigel Stirbu, am spus ca la acea data, la acea ora, (…) eram chemata la grupul de lucru al MAE pentru ca sunt manager de proiect pe tara pentru proiectul major numit Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, unde Televiziunea romana este oficial broadcaster. Si am comunicat ca asta este singurul motiv pentru care nu pot participa. Au aparut informatii si declaratii in spatiul public ca este o obraznicie din partea mea faptul ca nu m-am prezentat. Intotdeauna m-am prezentat”, a explicat Gradea.

„Nu vreau sa fiu nepoliticos, colegii mei din Comisia de cultura de la Camera pot depune marturie ca eu am facut aceasta informare”, a intervenit Stirbu.

Doina Gradea a continuat: „Persoanele, nu conteaza ca nume, sunt responsabile editorial de la TVR1. Nu a fost Comitetul director, nu a fost Doina Gradea cea care a decis (n.r. – difuzarea interviului cu Ghita). Sunt proceduri de lucru foarte clare pe care le respectam, nu exista „Inalta poarta”, unde se vine si se iau aprobari, adica directorul general sau presedintele, sunt responsabilitati foarte clar impartite. Persoanele sunt cele responsabile, potrivit regulamentelor interne de organizare si functionare pe editorial”, a adaugat aceasta.

Presedintele Comisiei de cultura din Senat, Radu Preda (PSD), a remarcat ca subiectul legat de interviul cu Sebastian Ghita, „pana la urma, a facut valuri si va mai face si in continuare” si a cerut continuarea ordinii de zi stabilita initial, respectiv audierea candidatilor.

„Cu siguranta vor mai fi situatii de genul acesta. (…) Eu zic ca lucrurile se pot transa intr-un mod mult mai simplu – avand atat de multe solicitari, puteti sa le puneti pe foaie, in mod direct, catre doamna director general, care sa va poata da un raspuns asezat, pertinent, in scris pana la urma la toate intrebarile dumneavoastra. Noi discutam acum despre soarta Televiziunii romane, despre ce intentionam sa facem cu ea de acum incolo si de ce asteptari avem de la acest CA. Daca vreti sa transformam aceasta audiere intr-un tir al intrebarilor, o putem face, dar cu siguranta nu ajungem acolo unde ne dorim”, a sustinut Preda.

„Singurul motiv pentru care doream raspuns la aceste intrebari era ca acum audiem persoana care a fost in conducerea TVR atunci cand aceasta institutie s-a transformat in goarna penalilor. De aceea avem tot dreptul sa punem aceste intrebari”, a insistat Bulai.

Nemultumiri legate de agenda sedintei au fost exprimate si de deputatul PSD Damian Florea.

„Am venit aici la comisie si am participat la audierea viitorilor membri ai Consiliului de Administratie. Ulterior, s-a supus la vot un timp pentru care dumnealor o sa ne raspunda la intrebari. Daca nu respectam acest timp, inseamna ca nu ne respectam pe noi. Timpul aproape deja a trecut. Mi se pare anormal ca domnul deputat Bulai sa ocupe tot acest timp. Dumnealui, daca are intrebari de pus, are aceasta institutie care exista in Parlament, aceea a interpelarilor si intrebarilor. Ii recomand acest lucru”, a spus Florea.

„Domnule Florea, jumatate din timp ati ocupat dumneavoastra”, a afirmat Gigel Stirbu.

Deputatul PSD Liviu Plesoianu a readus in discutie subiectul „Ghita”, dand drept exemplu, in context, „celebrul caz” al lui Edward Snowden.

„Dupa cum presupun ca stie toata lumea, domnul Snowden a iscat un scandal imens in plan international, pe numele domniei sale existand un mandat de arestare, deci un penal, un inculpat. Domnul Snowden este urmarit si exista mandat de arestare pe numele domniei sale. Sigur ca interviuri cu domnul Snowden s-au difuzat peste tot in lume. (…) Interviul a fost difuzat de postul public de televiziune din Statele Unite, adica din statul care l-a acuzat prin FBI de spionaj pe domnul Snowden. (…) Mi se pare odios sa-i ceri unui jurnalist, indiferent de televiziunea unde isi desfasoara activitatea, fie ca este vorba de un post comercial sau de un post public de televiziune, mi se pare odios sa-i spui ce are voie si nu are voie sa faca. (…) Intrebarea mea este adresata tuturor celor prezenti si care aveti candidati: sa ridicati mana sau sa va exprimati public daca exista persoane care considera ca un jurnalist, indiferent care, de la postul public de televiziune ar trebui cenzurat in momentul in care decide, ca jurnalist liber, sa difuzeze un interviu cu oricine vrea”, a declarat Plesoianu.

„Nu vad sa fi ridicat cineva mana, deci suntem in regula”, a remarcat Gigel Stirbu.

„Ii reamintesc domnului deputat ca ultima condamnare la moarte a fost acum aproape 30 de ani, nu este cazul aici. (…) De aceea il invitam in tara pe domnul Sebastian Ghita, sa raspunda in fata autoritatilor pentru faptele dansului”, a replicat Bulai.

Inainte de a trece la votul privind validarea CA al SRTV, presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor a dorit sa o intrebe pe Doina Gradea, pentru a se elimina „orice suspiciune”, daca a fost sunata de cineva pentru a fi rugata sau sa i se impuna sa scoata interviul pe post.

„Niciodata. Dar pot sa va spun ca, atata vreme cat am fost director general interimar, cu suportul dumneavoastra, cu votul dumneavoastra, nu am interferat nici macar o secunda in politica editoriala a Televiziunii publice si nu voi face asta niciodata si voi sustine necontenit libertatea de expresie a jurnalistilor”, a aratat Gradea.

Gigel Stirbu a conchis ca nu doreste ca redeschida „Cutia Pandorei”, la care au facut referire colegii sai, si a anuntat ca intrebarile vor continua la audierile de miercuri.

„Si eu am anumite intrebari vizavi de acea speta, nu are rost sa discutam acum aici. Sper ca maine (n.r. – miercuri), in timpul audierilor noului presedinte al CA si al noului director general, sa facem referire la acest lucru. (…) Este Televiziunea publica, este platita din banii nostri, ai tuturor, fiecare dintre noi are dreptul sa puna intrebari cand este vorba de banii contribuabililor. Ca atare, in cursul audierilor de maine o sa-mi asum si eu responsabilitatea sa adresez anumite intrebari vizavi de ceea ce s-a intamplat si sper ca se va intampla cu aceasta societate nationala a statului roman”, a detaliat Gigel Stirbu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: