Presedintii Serbiei si Kosovo s-au ignorat reciproc in Moldova, la summitul Comunitatii Politice Europene

externe

Presedintii Serbiei si Kosovo au insistat, joi, ca vor sa dezamorseze criza din nordul Kosovo, dar nu au dat semne ca sunt dispusi la un compromis, potrivit Reuters.

Ajunsi la summitul din Moldova, sarbul Aleksandar Vucic si kosovara Vjosa Osmani nu s-au bagat in seama unul pe celalalt, chiar daca erau despartiti de doar cativa metri pe covorul rosu.

Ambele parti sunt supuse presiunii internationale pentru a rezolva cea mai recenta criza dintr-un lung sir de crize dintre guvernul kosovar dominat de etnici albanezi si etnicii sarbi care sunt majoritari in nord.

Violentele a izbucnit luni dupa ce autoritatile kosovare, sustinute de unitati speciale de politie, au instalat primari etnici albanezi in birourile din orasele din nord. Primarii au fost alesi cu o prezenta la vot de doar 3,5% dupa ce sarbii au boicotat alegerile locale.

Osmani a declarat ca Belgradul incearca sa destabilizeze Kosovo, deoarece nu a reusit sa se impace cu declaratia de independenta fata de Serbia a provinciei din 2008.

„Intelegem cu totii ca adevarata amenintare vine de fapt din negarea de catre Serbia a existentei unui stat suveran Kosovo”, a spus Osmani.

Ea l-a acuzat pe Vucic ca sprijina bandele criminale din nordul Kosovo, despre care ea a spus ca sunt responsabile in cele din urma pentru violetele in care au fost raniti 30 de militari din trupele de mentinere a pacii NATO si 52 de protestatari sarbi.

„Presedintele Vucic trebuie sa inceteze sa sustina bandele criminale din Kosovo. Asta trebuie sa faca daca doreste cu adevarat pace. Inca nu a aratat asta”, a spus ea.

Serbia a respins aceasta acuzatie. Ajuns la summit, Vucic a avut o retorica mai putin puternica decat Osmani. Dar el a spus ca autoritatile kosovare ar trebui sa-si retraga „presupusii primari” din nord si a declarat ca unitatile speciale de politie din Kosovo se afla acolo in mod ilegal.

„Serbia va face tot posibilul pentru a detensiona situatia, ceea ce inseamna ca vom incerca sa-i convingem pe sarbi sa se desfasoare calm si pasnic”, a spus el. „Sunt foarte hotarati”, a adaugat el. „Vor sa vada unitatile speciale de politie din spate”.

Etnicii sarbi din nordul Kosovo au cerut de multa vreme implementarea unui acord din 2013, intermediat de Uniunea Europeana, prin care trebuia creata o asociatie a municipalitatilor autonome in zona.

Osmani si Vucic urmau sa se intalneasca separat cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu cancelarul german Olaf Scholz, in marja summitului Comunitatii Politice Europene, un organism format din peste 40 de tari infiintat anul trecut. Dar nu exista niciun indiciu ca acest lucru se va intampla. Vucic a spus ca nici macar nu stie cine va veni la summit din Kosovo.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a fost forta motrice din spatele operatiunilor din nord, ceea ce a dus la critici internationale puternice, in special din partea Statelor Unite, care sunt si cel mai ferm aliat al Kosovo.

Dar Kosovo a fost reprezentat la summit de presedinta Osmani. Ea a spus ca va vorbi cu „liderii europeni care sunt in favoarea pacii, in favoarea stabilitatii si in favoarea statului de drept”, citandu-i pe Macron si Scholz, dar nu si pe Vucic.

NATO a decis sa trimita inca 700 de militari din trupele de mentinere a pacii in Kosovo, ca raspuns la criza, iar secretarul general al aliantei, Jens Stoltenberg, a declarat joi ca este gata sa trimita mai multi.

„NATO va ramane vigilenta. Vom fi acolo pentru a asigura un mediu sigur si securizat si, de asemenea, pentru a calma si reduce tensiunile”, a spus el reporterilor in marja reuniunii ministrilor de externe ai NATO de la Oslo.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: