Presshub: Ce cauta presedintele chinez in Europa. Stefan Popescu, analist de politica externa: „China are nevoie sa nu existe un Occident unit”

analize

Xi Jinping

Ce cauta presedintele chinez in Europa. Incepand de duminica seara, cand a aterizat pe aeroportul Orly, presedintele Chinei, Xi Jinping si-a inceput un turneu in Europa, de aproape o saptamana in care a vizitat Franta, dar si alte doua tari din fostul bloc comunist: Serbia si Ungaria, tari care manifesta o apropiere evidenta fata de interesele rusesti.

Despre semnificatiile acestei vizite si mizele ei, am discutat cu Stefan Popescu, analist de politica externa, doctor in istoria relatiilor internationale contemporane al Universitatii Paris 1 – Sorbona.

Popescu crede ca presedintele Chinei s-a folosit de aceasta ocazie pentru a adanci bresele din interiorul blocului european. In interviul care urmeaza el explica relatiile dintre puteri si care pare a fi proiectul chinezesc privind Europa si Statele Unite ale Americii.

PRESShub: Domnule Stefan Popescu, care pot fi resorturile si mizele vizitei extinse a presedintelui chinez in Europa? Cum se explica interesul pentru Franta si tarile est europene?

Stefan Popescu: Este o vizita importanta, dar etapele turneului european al lui Xi Jinping nu au neaparat legatura intre ele. Presedintele Xi Jinping a inceput turneul european cu Franta. Era si normal, este una dintre tarile cele mai influente in cadrul institutiilor europene.

Este prima destinatie europeana a investitiilor straine, o tara cu un nivel tehnologic important, si mai are ceva: Franta este o tara care doreste sa construiasca o a treia cale la nivel international, diferita de Statele Unite ale Americii.

Deci se considera o alternativa occidentala la Statele Unite ale Americii, care nu este pe aceleasi pozitii dure fata de China, cum sunt americanii. In acelasi timp, este o tara care isi afirma capacitatea de a-si proiecta forta militara si prezenta politico-diplomatica in Indo-Pacific.

Grupul aeronaval francez din jurul Portavionului nuclear Charles de Gaulle participa frecvent in zone disputate de China in Marea Chinei de Est, tocmai pentru a afirma atasamentul Frantei pentru libertatea de navigatie.

Cele doua tari se afla in competitie in Africa, pentru ca prezenta chineza, chiar daca nu este atat de turbulenta ca prezenta rusa, pune totusi probleme influentei franceze in Africa francofona. Deci, pentru toate acestea, putem a spune ca sunt foarte multe subiecte de discutie.

Au fost subiecte multe de discutie intre Xi Jinping China, profitand de evenimentul aniversar – se implinesc 60 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Franta si Republica Populara Chineza, tratat semnat in 1964 de catre generalul de Gaulle.

Interesant este ca Xi Jinping n-a fost invitat la mormantul generalului de Gaulle, ci a fost invitat la mormantul lui Napoleon, cel care in 1815, intr-un mod cu totul exceptional, dand dovada de o de o clarviziune rar intalnita, ii spunea unui diplomat britanic care venea din China si a poposit in insula Sfanta Elena, unde era detinut: „Lasati China sa doarma, pentru ca atunci cand se va trezi lumea se va cutremura.”

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: