Presshub: Cele mai raspandite minciuni despre migrantii veniti in Europa

news

refugiati, ucraina

Cele mai raspandite minciuni despre migrantii veniti in Europa vizeaza anumite caracteristici, cum ar fi culoarea pielii, religia si diversitatea culturala, pentru a-i speria pe localnici. Daca din 2014, dezinformarea viza migrantii din Africa si Asia, informatiile false au vizat masiv pe refugiatii ucraineni.

In 2023, mai multe articole care vizeaza cele doua grupuri au fost verificate de catre European Digital Media Observatory (EDMO). Au fost analizate articole texte din peste douazeci de tari europene. Intervalul de timp luat in considerare este de la inceputul anului 2023 pana in prezent, dar uneori au fost analizate si articole false mai vechi, atunci cand au fost relevante pentru naratiunile de dezinformare.

Una dintre cele mai comune si mai cunoscute naratiuni de dezinformare despre migrantii care sosesc in UE din toate colturile lumii este cea care ii prezinta ca fiind un pericol pentru societatile europene.

Migrantii sunt tinta unor stiri false care ii prezinta ca fiind violenti, periculosi, criminali sau care se opun in mod explicit modului de viata si valorilor occidentale.

Aceste stiri false sunt concepute pentru a-i prezenta in mod eronat pe toti migrantii ca fiind in mod natural predispusi la violenta sau chiar la terorism, etichetandu-i in mod gresit ca persoane care tind sa se implice in activitati ilegale si care se opun la normele democratice si sociale, consolidand astfel prejudecatile impotriva lor.

Pentru a-i prezenta pe migrantii din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia si alte parti ale lumii ca fiind violenti sau criminali, majoritatea povestilor false pun accentul pe diversitatea culturala si etnica si adesea pe religie pentru a favoriza manifestarile xenofobe. Dupa cum vom vedea, pentru a raspandi acest tip de mesaj, dezinformatorii folosesc numeroase tehnici.

Cea mai frecventa tehnica este publicarea de continut vechi si fara legatura, precum videoclipuri redenumite intr-un mod inselator pentru a le lega de evenimentele actuale. De exemplu, printre numeroasele naratiuni false de acest tip, in iulie 2023, a aparut un videoclip cu suporteri de fotbal din Franta care a fost subtitrat in mod inselator si distribuit in Grecia.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: