Presshub: Cum isi inghit cuvintele pro-rusii din Reni

news

In autobuzul care merge din centrul orasului Reni spre unul dintre cartiere, sunt doar femei si cativa copii. E una dintre imaginile razboiului. O alta este data de fotografiile barbatilor din Reni despre care se stie sigur ca au murit si pentru care micul muzeu al orasului a facut un panou.

Altii sunt raniti in spitale indepartate, dar multi se afla in liniile de langa front, spune directoarea muzeului, Galyna Marataev, care incearca sa stranga langa exponatele istorice si marturiile tragediei prezente.

Cladirea are doar cateva incaperi in care este inghesuita toata istoria lunga a orasului. Galyna Marataev vorbeste despre „razboiul care-i lasa pe copii fara tati” si despre „tristetea nesfarsita” din ochii acestora.

Reni este port la Dunare inca din vremea romanilor, iar numele lui ar putea veni din latina, de la arena, care inseamna nisip.

Exista insa si varianta istoricilor slavi, care sustin ca numele ar proveni din cuvantul rus рень, care inseamna dig.

Directoarea muzeului stie toata controversa, dar nu-i da mare importanta, prefera sa-mi arate caietul cu insemnari si poezii scrise de mana lui Constantin Spataru, primarul orasului Reni intre 1918 si 1940, cand intreaga regiune se afla sub administratia Romaniei mari.

E una dintre piesele de rezistenta ale colectiei locale, cu toate ca nu toti locuitorii orasului au fost multumiti de guvernarea romaneasca din perioada interbelica.

Muzeografa stie ca trecutul trebuie lasat deoparte pentru o vreme, asa ca se ocupa de prezent, caci toata lumea este sub stresul atacurilor nocturne si „nimeni nu doarme bine”.

Oxana P. lucreaza la unul dintre hotelurile din centrul Reni-ului plin pana la refuz de cei adusi sa munceasca in port. De fapt, in acest orasel care are mai putin de 20.000 de locuitori, nu exista locuri libere la niciun hotel, asa ca mi se ofera canapeaua din hol. Oxana povesteste ca, de cate ori se anunta atacuri cu drone, isi ia copiii in masina si pleaca la tara la parinti. Sora ei face la fel.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: